Julia Jan Woutersstichting, Oudeschoot

Inleiding

De geschiedenis van de BOS-, PARK- en TUINAANLEG nabij de Julia Jan Wouters Stichting hangt nauw samen met de voormalige buitenplaats Veenwijk ter plaatse. Bij de tuin behoort ook een gietijzereren ZONNEWIJZER als tuinornament. Omwille van de duidelijkheid maakt bijgevoegde kaart deel uit van de beschrijving.

De echtelieden Fokke Bienema en Tetje Epkes Roos lieten de buitenplaats in 1763 ter plaatse van een boerderij bouwen en tevens voorzien van bossen en van een formele tuinaanleg uit omstreeks 1798, waarvan enkele elementen nog herkenbaar zijn: de berg (toponiem: Woutersbergje) en de daartoe leidende rechte vaart (grand canal) die daar in een vijver uitmondde en de lindelaan in de voortuin. In 1807 werd het smalle perceel door aankopen aan de oostzijde van de slingerende gracht uitgebreid. In hetzelfde jaar werd het concept van de formele tuin direct rondom het buiten vervangen door één van een tuinaanleg in landschapsstijl dat zich uitstrekte over de uitbreiding waarmee het een geheel vormde. De ontwerper ervan is niet bekend. In 1845 werd de buitenplaats Veenwijk en een deel van de bijbehorende terreinen gekocht door Jan Wouters, die door verdere aankoop in 1849 zijn bezit kon vergroten. Na het overlijden van zijn dochter en laatste eigenaresse van de buitenplaats, Julia Hartsinck-Wouters, werd de buitenplaats in 1901 grotendeels geamoveerd en vervangen door de kern van het huidige hoofdgebouw van het complex. Voor de begrenzing van de beschermenswaardige parkaanleg is gekozen voor een aaneengesloten gebied met inachtneming van het historische padenbeloop en de beplanting. Daaronder vallen: de aanleg met solitairen direct rondom het hoofdgebouw inclusief die welke in het aangrenzende perceel staan; de open weide achter het hoofdgebouw, de zogenaamde Woutersberg, de parkachtige aanleg achter het hoofdgebouw naar de Woutersberg; de rabatten met bosaanplant en solitairen rondom de grafheuvel, de grafheuvel, de eikenlaan (na 1864), de beukenlaan en het perceel stobbehout aan de zuidwestzijde. Daarnaast komen voor bescherming in aanmerking de greppels en waterpartijen binnen het gebied: de gedeeltelijke omgrachting, het kanaal en de vijver bij de Woutersberg, de ringvormige gracht rond de grafheuvel en de kronkelende gracht aan de oostelijke begrenzing. Percelen met jongere aanplant (meest den en larix) en een gewijzigd padenbeloop binnen het gebied zijn voor de bescherming van rijkswege van ondergeschikt belang. De aanleg van de voortuin bleef sedert 1901 in grote trekken ongewijzigd en wordt sedert 1990 hersteld. De gietijzeren zonnewijzer met Neo-Renaissance motieven staat in de voortuin van de Julia Jan Woutersstichting. Het tuin-ornament stond er reeds in 1903, maar het is onbekend wanneer of het in de tuin is geplaatst. Op grond van de stijl is een datering in het laatste kwart van de 19de eeuw of rond 1900 mogelijk. In de formele tuin direct achter het huis is in 1990 een symmetrische rozentuin aangelegd; deze en de parkeerplaats vallen buiten de bescherming van rijkswege.

Omschrijving

De kunstmatig opgeworpen heuvel ligt precies in het verlengde van het hoofdgebouw van de Julia Jan Wouters Stichting. Het bergje biedt uitzicht op het hoofdgebouw over het weiland. Naar de heuvel leidt een rechte sloot (een 'grand canal'), thans gedeeltelijk gedempt, die aan de voet van de heuvel in een vijver uitmondt. Aan de zuidelijke rand van het weiland is een dwarsvaart die oostelijk slingerend aftakt in zuidelijke richting om aan te sluiten op de zuidelijke gracht. De tuinaanleg direct rondom het buiten is gerealiseerd in de trant van de landschapsstijl. De aanleg bestaat onder meer uit een padenbeloop met grind, door een bollend gazon met enkele bloemperken, terwijl in de zuidoosthoek het terrein langzaam oploopt.

Voor het huis staat een zonnewijzer op een gebogen driepoot, bestaande uit drie segmenten: voet, tussenlid met plateau en knop en de eigenlijke zonnewijzer. Aan de oost- en westzijde van de voortuin staan hoog opgaande linden, in de tuin staan onder andere rode beuken en langs de oprijlaan eiken. Het terrein wordt optisch gescheiden van het gazon rond de voormalige tuinmanswoning door ondermeer rhododendrons.

In het bos op verspreide plaatsen zeer oude bomen en landschappelijke elementen als rabatten met bosaanplant. Aan de zuidwestzijde van het terrein een perceel stobbehout. In het noordwesten van het gebied twee lanen: de beukenlaan sluit aan bij de structuur in het landschap, de eikenlaan is een jongere toevoeging.

Waardering

De historische bos-, park- en tuinaanleg rondom de Julia Jan Wouters Stichting, aangelegd in het eind van de 18de eeuw en in het begin van de 19de eeuw bij het vm. buiten Veenwijk, is van algemeen cultuurhistorisch belang:

- vanwege de redelijke mate van belang als uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling, te weten het oprichten van een buitenplaats c.a. nabij Oranjewoud,

- als essentieel onderdeel van het buiten Veenwijk, thans de Julia Jan Wouters Stichting,

- vanwege de hoge mate van belang als onderdeel van een complex dat onderdeel uitmaakt van een groter geheel dat cultuurhistorisch van nationaal belang is, te weten het gebied met de buitenplaatsen c.a. Oranjewoud-Oudeschoot,

- vanwege de structurele en visuele gaafheid van de landschappelijke omgeving en de samenstellende onderdelen van het complex,

- vanwege de redelijke mate van gaafheid van de hoofdstructuur en onderdelen ervan,

- vanwege het materiaalgebruik en de ornamentiek van de contemporaine tuindecoratie.

510469
Julia Jan Wouters Stichting

Inleiding

De JULIA JAN WOUTERS STICHTING is een complex bestaande uit de volgende beschermde onderdelen: HOOFDGEBOUW, TUINMANSWONING, BOS- PARK en TUINAANLEG, OMGRACHTE GRAFHEUVEL met GRAFKELDER en HEK. Het complex ligt aan de zuidzijde van een langgerekt terrein, dat globaal wordt begrensd door de Schoterlandseweg/Tjeerd Roslaan aan de zuidzijde; de Van Bienemalaan aan de westzijde en de Beukenlaan aan de oostzijde. Omwille van de duidelijkheid maakt bijgevoegde kaart deel uit van de beschrijving. De geschiedenis van het vm. landgoed gaat terug tot in de 17de eeuw, toen er op het terrein een boerderij lag, waarvan het karakteristieke opstrekkende verkavelingspatroon vanaf de Tjonger nog enigszins herkenbaar is en waarvan slechts een gedeelte nog tot het huidige complex behoort. De boerderij c.a. werd in 1763 verkocht aan Tetje Epkes Bienema-Roos. De familie Bienema liet de buitenplaats Veenwijk bouwen en voorzien van bossen en een formele tuinaanleg waarvan enkele elementen nog herkenbaar zijn. In 1807 werd het smalle perceel door aankopen aan de oostzijde verbreed. In hetzelfde jaar werd het concept van de formele tuin vervangen door het concept in landschapsstijl. Enkele elementen daarvan zijn bewaard gebleven. Aan de noordzijde van de uitbreiding werd tussen 1807-1810 een omgracht familiegraf gesticht door Epke Roos van Bienema. In 1845 werd de buitenplaats Veenwijk en een deel van de bijbehorende terreinen gekocht door Jan Wouters, die door verdere aankoop in 1849 zijn bezit kon vergroten. Tussen 1873 en 1892 is de buitenplaats Veenwijk gewijzigd. Bij testament had de laatste eigenaresse Julia Hartsinck-Wouters, dochter van Jan Wouters, bepaald haar kapitaal grotendeels te bestemmen "tot het doen verblijf houden van voor hun leven met geheel onderhoud van ongehuwde en behoeftige dames uit den fatsoenlijken en beschaafden stand, de ouderdom van vijfenveertig jaren bereikt hebbende en geboren in de provincie Friesland" op het buitenhuis Veenwijk. Het buitenhuis bleek ongeschikt voor de huisvesting en in 1901 besloot men een nieuw huis te laten bouwen, naar ontwerp van en door Joh. Borger uit Joure, voortgezet door J.G. Brouwer uit Oranjewoud. Het in de trant van de Neo-Renaissance uitgevoerde gebouw werd gedeeltelijk gebouwd op de fundamenten van het oude Veenwijk, maar breder. In 1927 werd het hoofdgebouw uitgebreid met een vleugel aan de noordwestelijke zijde die een eenheid vormt met het hoofdvolume. Deze vleugel werd ontworpen en uitgevoerd door timmerman J.G. Brouwer, gebaseerd op een voorontwerp van de Leeuwarder architect H.H. Kramer. Van ondergeschikt belang voor de bescherming van rijkswege zijn de kassen met ketelhuis en een berghok. Buiten bescherming van rijkswege valt een recentelijk geplaatste houten garage ten noorden van de voormalige tuinmanswoning wegens geringe architectuurhistorische waarde.

Het complex ligt in een landschappelijk waardevolle omgeving met cultuurhistorisch belangwekkende buitenplaatsen c.a. te Oranjewoud-Oudeschoot.

Omschrijving

Het hoofdgebouw van de Julia Jan Wouters Stichting is gebouwd in 1901 naar ontwerp van Joh. Borger uit Joure in een voor Friesland uitbundige Neo-Renaissancestijl, werd voltooid door J.G. Brouwer uit Oranjewoud en naar zijn ontwerp uitgebreid met een vleugel aan de noord-westzijde in 1927; aannemer was A.R. van der Wijk uit Lippenhuizen Het tehuis vormt het hoofdgebouw in de aanleg van de stichting.

De voormalige tuinmanswoning ten zuidwesten van het hoofdgebouw is gebouwd in 1901 naar ontwerp van en uitgevoerd door J.G. Brouwer. De woning vormt een functionele eenheid met het hoofdgebouw. In materiaalgebruik en detaillering is het een eenvoudige dienstwoning. Erachter lagen de verschillende moestuinen, van elkaar gescheiden door heggen, met broeikassen (1906/1916), ketelhok en overige hokken en boomgaarden.

De omgrachte grafheuvel met aangeaarde grafkelder, gesticht tussen 1807 en 1810, vormt een solitair element in de gehele aanleg van het wandelbos. In de gracht aan de zuidzijde van het complex is aan het eind van de 19de eeuw een bakstenen dam gelegd met hardstenen hekstijlen met een ijzeren draaihek en vleugelstukken. Dit vormt een bewaard gebleven element van het buiten Veenwijk, getuige het opschrift op de hekstijlen. De historische tuinaanleg dateert uit verschillende perioden en vormt geen temporele eenheid in aanleg. Enkele elementen dateren nog uit de 18de-eeuwse formele tuinaanleg, ondermeer het kunstmatige heuveltje (toponiem: Woutersbergje) en de daarop uitkomende rechte vaart (grand canal). Van de landschappelijke tuinaanleg uit 1807 is ondermeer herkenbaar de voortuin met padenbeloop en perken, de beplanting en het reliëf. De tuin zet zich in het naburig perceel aan de oostzijde voort met een slingerende gracht met aan de overzijde enkele solitaire bomen, die voorheen behoorde tot de uitbreiding van het buiten Veenwijk.

Waardering

Het complex Julia Jan Wouters Stichting, bestaande uit de volgende beschermde onderdelen: hoofdgebouw, tuinmanswoning, bos-, park- en tuinaanleg, grafkelder in omgrachte ronde grafheuvel en hek, geëvolueerd uit de voormalige buitenplaats Veenwijk, is van algemeen cultuurhistorisch belang:

- vanwege de redelijke mate van historisch belang als uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling, te weten het oprichten van een buitenplaats c.a. nabij Oranjewoud,

- vanwege de hoge mate van belang als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling, in het bijzonder die van de liefdadigheidsinstellingen,

- vanwege de redelijke mate van belang als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling, namelijk een tehuis in de vorm van een buitenhuis,

- vanwege de bijzondere plaats die de gebouwen innemen in het oeuvre van de bouwmeesters Joh. Borger en J.G. Brouwer,

- vanwege de hoge mate van esthetische kwaliteit van het complex, in het bijzonder de zeer hoge mate van esthetische kwaliteit van het hoofdgebouw,

- vanwege de zeer hoge mate van belang wegens de bijzonder rijke en ver-zorgde detaillering van zowel ex- als interieur van het hoofdgebouw,

- vanwege de hoge mate van belang van het complex dat onderdeel uitmaakt van een groter geheel dat cultuurhistorisch van nationaal belang is, te weten het gebied met de buitenplaatsen c.a. van Oranjewoud-Oudeschoot,

- vanwege de zeer hoge mate van belang voor het aanzien van Oudeschoot,

- vanwege de zeer hoge mate van architectonische gaafheid van exterieur en interieur,

- vanwege de hoge mate van visuele gaafheid van de samenstellende onderdelen van het complex bestaande uit een hoofdgebouw, tuinaanleg c.a., dienstwoning en hekwerk,

- vanwege de redelijke mate van zeldzaamheid op provinciaal niveau van een collectieve woonvorm voor dames uit de gegoede stand.

Schoterlandseweg 45 8451 KA Oudeschoot BY Ja
Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Landschappelijke tuin