't Rozendael, Heino

Omschrijving

HUIS, XIXc, witgepleisterd; twee bouwlagen onder omlopend schilddak met grijze pannen; in het midden een dakkapel met getoogd venster en halfrond zinken dak; zeven ramen breed, H-ramen beneden, T-ramen op verdieping; voordeur in het midden met een luifel op dunne ronde gietijzeren pilaartjes; de achtergevel is vijf ramen breed; middenrisaliet met driehoekig fronton; rechts een veranda met ronde gietijzeren pilaartjes, aan de bovenzijde verbonden door platte togen met ajourversiering. Het huis heeft aan de rechter zijde een uitbouw van een laag onder een schilddak; achter de uitbouw een kleine ommuurde binnenplaats.

Waardering

HUIS van algemeen belang

- vanwege de ouderdom

- vanwege de cultuurhistorische waarden.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
510287
Complexnaam
't Rozendael
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Omschrijving

De buitenplaats 't Rozendael bestaat uit een witgepleisterd 19e eeuws landhuis met koetshuis en een kleine schuur in een parklandschap; er is een moestuin met kassen en een muur; verder enkele tuinbeelden en -vazen; de parkaanleg bestaat uit weilanden met een duiventil, lanen en bosjes. Het buiten ligt ten westen van Heino en wordt in het zuidwesten begrensd door de noordwest-zuidoostlopende spoorlijn, aan de noord- en oostkant door de Rozendaelseweg en in het zuiden en zuidoosten door agrarische gronden. Het complex heeft een landelijke allure. De historische buitenplaats 't Rozendael omvat de volgende onderdelen: HUIS (1), PARKAANLEG (2), KOETSHUIS en SCHUUR (3), TOEGANGSBRUG (4), MUUR met DRUIVENKAS en SCHUURTJE (5), DUIVENTIL (6) en TUINSIERADEN (7).

Binnen het complex bevinden zich de volgende elementen, die niet beschermenswaard zijn: de nieuwe berceau en de erlangs gelegen nieuwe borders achter het huis, het nieuwe houten tuinprieëel bij de vijver achter het huis, de nieuwe kas in de moestuin en de nieuwe, in beton gegoten schildhouders bij de brug.

Op de bij de omschrijving behorende kaart is de omgrenzing van het complex alsmede de aanduiding der onderdelen aangegeven.

Waardering

De historische buitenplaats 't Rozendael is van algemeen belang vanwege de ouderdom en de cultuurhistorische en landschappelijk-visuele waarden.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Landhuis Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Rozendaelseweg 3 8141 NC Heino Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
D 1048 Heino
Naar boven