U bent hier

Havenplein 3, Leiden

Locatie
Adres: 
Havenplein 3
2312 GZ Leiden
Monumentnr: 

515020

Beschrijving

Inleiding

BRUGWACHTERSHUISJE met POLITIEPOST uit 1929-30 in Amsterdamse Schoolstijl, onderdeel van het complex de Grote Havenbrug.

Omschrijving

Het brugwachtershuisje met politiepost is opgetrokken over twee bouwlagen in beton met een bekleding van rode baksteen, op een boonvormige plattegrond, onder een plat betonnen dak. Aan de waterkant (noord) een sterk concave gevel, aan de straatkant (zuid) een flauw convexe gevel. De halfronde korte gevels (oost en west) lopen in een vloeiende lijn over in de lange gevels.

Aan de kant van de brug (oost) steekt de begane grond ver uit voor de eerste verdieping. Vensters in houten kozijnen met smalle horizontale bovenlichten en waterdorpels van ongepolijst graniet. Diefijzers op kleine vensters aan straat- en waterkant. In het lage deel een deur naar het gedeelte van de brugwachter, in het hoge deel de deur van de politiepost. Lateien van grindbeton als daklijst en boven vensters. In het brugwachtersdeel nog een betegelde schouw met blauwe en zwarte tegels.

Waardering

Het brugwachtershuisje met politiepost van de Grote Havenbrug is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde wegens typologie en vormgeving in de stijl van de Amsterdamse School. Bovendien is de combinatie van een brugwachtershuisje en een politiepost in één gebouw zeldzaam.

Stedebouwkundig is het brugwachtershuisje van belang vanwege de beeldbepalende ligging op een punt waar vier waterwegen elkaar ontmoeten en vanwege de visuele en functionele relatie met de brug en het transformatorhuisje-urinoir.

Het huisje is vrijwel gaaf.

Eigenschappen
Functies
FunctieCategorieFunctietypeIs hoofdfunctie
OverheidsgebouwBestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwenoorspronkelijke functieNee
BedieningsgebouwWeg- en waterbouwkundige werkenoorspronkelijke functieJa
Adressen
StraatHuisnummerToevoegingPostcodeSitueringLocatieWoonplaatsIs hoofdadres
Havenplein32312 GZBockhorst, DeLeidenJa
Bouwstijlen
StijlSubstijlZuiverheidNotitie
ExpressionismeAmsterdamse schoolstijlzuiver
Perceel
Kadastrale gemeenteSectieObjectAppartementPerceel
LEIDENH3663
Bouwperioden
AmbachtBeginEindeNotitie
vervaardiging19291930
Ambachten
NaamInitialenBeroepNotitie
Mark, G. van der ; Zuid-Hollandingenieur
Vlis, Chr. C. van der ; Zuid-Hollandingenieur