Kapolder 10, Wijlre

Omschrijving onderdeel 7:

TUINHUISJE, XXa, houten bouwsel op rechthoekige plattegrond in chaletstijl; donkergroen geverfd; het zadeldak met ruim overstek is flauw hellend en gedekt met eternite shingles; het huisje diende indertijd als kleedruimte bij de inmiddels verdwenen tennisbaan; het staat in het noordelijk (is het hoogste) deel van het park onder de rode beuken langs het rondgaande pad en heeft ook de functie van "folly".

TUINHUISJE van algemeen belang - vanwege de ouderdom - vanwege de cultuurhistorische waarde

509973
Cartils

HISTORISCHE BUITENPLAATS CARTILS

Omschrijving complex:

De buitenplaats Cartils, waarvan het huis een middeleeuwse oorsprong heeft, ligt ten zuiden van het dorp Wylre aan de weg naar Wittem op de oostflank van het Geuldal; het uiterste noordoostelijk gebiedsdeel ligt het hoogst. Het complex bestaat uit het hoofdgebouw (kasteel), een poorttoren, waaraan vast de boerderij; verder nog twee oude schuren, een tuinmuur, twee hekken en een tuinhuisje. Het geheel ligt in een kleine landschappelijke aanleg; verder nog de (voormalige) moestuin, de rozentuin, de nieuw-ingerichte voortuin van het huis, het bedrijfsterrein van de boerderij en een weiland. Het complex wordt begrensd door een halfverharde weg in het noorden, aan de oostzijde door een zandweg en weilanden, aan de zuidkant door de Eyserbeek en ten westen door de weg Kapolder (van Wylre naar Wittem). De historische buitenplaats CARTILS omvat de volgende onderdelen: HOOFDGEBOUW (1), PARKAANLEG (2), POORTTOREN (3), BOERDERIJ met SCHUREN (4), IJZEREN HEKKEN (5), TUINMUUR (6) en TUINHUISJE (7).

Binnen het complex bevinden zich de volgende elementen, die niet beschermenswaard zijn: het nieuwe inrijhek, de recent gegraven vijver in het zuidwestelijke parkdeel, de nieuwe inrichtingen van de moestuin, de voortuin en de ernaast gelegen parkeerplaats, de sculptuur in de rozentuin en de nieuwe bedrijfsschuur bij de boerderij.

Waardering van het complex:

De historische buitenplaats Cartils is van algemeen belang vanwege de ouderdom en de cultuurhistorische en landschappelijk-visuele waarden.

Tuinhuis Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie Ja
Kapolder 10 6321 PV Wijlre BY Ja