Julianastraat 16, Heikant

Inleiding

Groep van zeven kapellen of statiën, gelegen ten noord-oosten van de kerk en samen een processiegang voor St. Theresia vormend. De processiegang dateert uit 1934.

Omschrijving

De kapellen zijn uit metselwerk opgetrokken en bestaan uit een achterwand met een betonnen afdekking waarop een betonnen kruis is geplaatst. Tegen de achterwand is een reliëf aangebracht. Vóór de achterwand staan op de linker en rechter hoek schuin naar binnen gericht muurdammen welke met een soort borstwering aan de achterwand zijn verbonden. Over de muurdammen is een pergola-achtig element aangebracht.

Waardering

Processiegang van belang als karakteristiek onderdeel van het complex en als uitdrukking van het belang van dit kerkcomplex voor de regio.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
509689
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Complex bestaande uit een Rooms-katholieke kerk, een pastorie westelijk daarvan en een processiegang met statieën ten noord-oosten van de kerk.

Kerk en pastorie zijn in de jaren 1930/'31 gebouwd in Interbellum-architectuur naar ontwerp van architect F.B. Sturm uit Roosendaal, waarbij met name de architectuur van de kerk beïnvloed is door de Art Déco. De kerk is door middel van een gang met de pastorie verbonden. De processiegang met zeven kapellen voor de Heilige Theresia dateert uit 1934.

Omschrijving

De kerk is een zwaar bakstenen gebouw in kruisvorm met hoek-fronttoren.

Uitwendig is de kerk zeer sober en zakelijk. De toren vormt een decoratief element. De forse bakstenen pastorie vertoont een levendige architectuur door diverse aan- en uitbouwen en variatie in goot- en kaphoogten. Aan de verbindingsgang tussen kerk en pastorie zijn twee samengetrokken vergaderkamers gelegen.

Waardering

Complex van kerk, pastorie en processiegang van algemeen belang vanwege cultuurhistorische en architectuurhistorische waarden van zowel exterieur als vooral ook interieur en als stijlvertegenwoordiger van zeldzaamheidswaarde.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Kapel(F1) Religieuze gebouwen Kapel (F) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Julianastraat 16 4566 AG Heikant BY Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
N 1293 Hulst
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1934 1934 vervaardiging
Naar boven