Mr. P.C. Hennequinstraat 2, Oostburg

Inleiding

Vrijstaande villa met kantoor, in 1908-1909 in opdracht van notaris Mijs gebouwd in overgangsarchitectuur.

Omschrijving

Het pand is twee bouwlagen en een kapverdieping hoog en voorzien van enkele uitbouwen met plat en enkele erkers. Grotendeels opgetrokken uit rode baksteen en voorzien van oranje-rode bakstenen banden; vakwerk in de topgevel. De hellende daken zijn voorzien van overstekken en geprofileerde houten bakgoten op uitgesneden houten consoles. Vrijwel alle vensters zijn schuiframen met roedeverdeling in de bovenramen en houten luiken met zandlopermotief voor de onderramen. De noordgevel bevat de twee bouwlagen hoge zijgevel van de villa en rechts (westelijk) daarvan, iets naar achter liggend, een rechthoekige, één bouwlaag hoge, platte aanbouw met het voormalige bijkantoor van de notaris. De zijgevel bevat op de begane grond in het midden de entree onder een luifel; aan weerszijden van de deur een zijlicht met roedeverdeling. Op de begane grond voorts twee schuiframen. Links van de ingang een gedenksteen ter gelegenheid van het bezoek van koningin Wilhelmina op 13 maart 1945 en links daarvan een uitgebouwd rookkanaal, doorlopend tot door de dakgoot. Op de verdieping drie schuiframen. De platte aanbouw van het bijkantoor bevat een houten deur met bovenlicht en twee schuiframen.

De oostgevel bestaat uit een risalerende puntgevel en een langsgeveldeel; aan de zuidzijde is een serre aangebouwd. De puntgevel (noord) bevat op de begane grond een drievlaks erker met in de zijvlakken schuiframen en in het middenvlak een dubbele terrasdeur, eveneens met bovenlichten met roedeverdeling. Op de erker een plat met houten borstwering en een dubbele terrasdeur met bovenlichten met roedeverdeling en houten luiken. De top van de puntgevel bestaat uit vakwerk met daarin opgenomen drie vensters met bovenlichten met roedeverdeling. In het langsgeveldeel bevinden zich op begane grond en verdieping twee schuiframen.

Geheel links de aan de zuidgevel grenzende veelhoekige serre met bakstenen plint en houten opbouw met terrasdeur en vensters met roedeverdeling in de bovenlichten en een plat met houten borstwering. De zuidgevel bevat voorts op de verdieping boven de serre een dubbele terrasdeur met roedeverdeling in de bovenlichten. Op de begane grond links (west) aan de serre een rechthoekige uitbouw met plat met onder meer de keuken met kruiskozijn en schuiframen en op verdieping onder meer een enkele deur met glasruiten. De westgevel van deze rechthoekige uitbouw bevat twee deuren, waarvan één met bovenlicht met roedeverdeling en twee kleine verticale raampjes.

Tegen de westgevel bevindt zich op de begane grond genoemde uitbouw van het bijkantoor en op de verdieping houten schuiframen.

Het pand heeft een samengesteld schilddak met dwarskap in de vorm van een zadeldak en is gedekt met rode tuile du nord pannen.

In het interieur onder meer stucplafonds in voormalige kamers en suite aan oostzijde en in voormalig notariskantoor aan westzijde; schuifdeuren naar serre en in voormalig notariskantoor; houten deuren met houten sierlijsten.

Waardering

Villa met kantoor van algemeen belang vanwege cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde en van waarde vanwege gaafheid.

Kantoorwoning Woningen en woningbouwcomplexen Werk-woonhuis oorspronkelijke functie Ja
Mr. P.C. Hennequinstraat 2 4501 AT Oostburg Ja