Koninginnestraat 53, IJzendijke

Inleiding

Vrijstaande villa, in 1871 gebouwd in neo-classicistische architectuur, in opdracht van de heer F.J. Wijffels, landbouwer.

De villa is door een tuin omgeven en aan de straatzijde bevindt zich een ijzeren hek. De één bouwlaag hoge aanbouw met zadeldak aan de noordwestzijde van de villa komt niet voor bescherming in aanmerking.

Villa op rechthoekige plattegrond, twee bouwlagen en een zadeldak hoog.

De voorgevel is een symmetrische lijstgevel die geheel gepleisterd en van schijnvoegen voorzien is. Op de begane grond centrale ingangspartij met dubbele houten paneeldeur met bovenlicht en neo-classicistische, natuurstenen omlijsting en stoepje. Aan weerszijden van de ingangspartij twee houten zes-ruits stolpramen; vensteromlijsting met decoratie midden boven. Ter hoogte van de vensterbanken van de vijf verdiepingramen een doorlopende lijst en daaronder eveneens een lijst en tussen deze twee lijsten gerotste spiegels. De vensters op de verdieping zijn zes-ruits stolpramen, voorzien van geprofileerde vensteromlijstingen. De voorgevel wordt afgesloten door een fries met gerotste spiegels, gebeeldhouwde gootconsoles met kopjes en een geprofileerde houten kroonlijst.

De noordwestelijke zijgevel is een gele bakstenen gevel, waarvan de begane grond voor een klein deel wordt ingenomen door de niet voor bescherming in aanmerking komende aanbouw. Op de begane grond voorts een houten zijdeur en op de eerste en de tweede verdieping eenzelfde stalen rondboogvenster met gekleurd glas-in-lood.

De achtergevel is een bakstenen gevel met eenzelfde indeling als de voorgevel. Een aantal vensters is vernieuwd en de oorspronkelijke ingangspartij is gedeeltelijk dichtgemetseld.

De zuidoostelijke zijgevel is een geheel blinde topgevel in gele baksteen.

Het pand is voorzien van een zadeldak gedekt met zwart verglaasde kruispannen.

In het interieur onder meer hal met zwart-witte marmeren tegelvloer, gepleisterde rondbogen op kapiteeltjes, houten deuren en dubbele houten tussendeur bij trappenhuis met ge%tste glazen en bovenlicht met roedeverdeling. Op de verdieping onder meer eenzelfde dubbele tussendeur.

Villa van cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde.

Koninginnestraat 53 4515 CJ IJzendijke Ja