Sint Jansdijk 7, Nieuwvliet

Inleiding

Bakhuis/karnhok en washok, rond 1895 gebouwd in streek-eigen bouwtrant. Tegenwoordig gedeeltelijk als badkamer in gebruik.

Omschrijving

Het object is één bouwlaag en een zadeldak hoog, heeft een rechthoekige plattegrond en is opgetrokken uit rode baksteen. De noordwestelijke langsgevel is voorzien van een niet origineel drielingvenster en een schuifraam.

De zuidwestelijke puntgevel is in de top voorzien van een halfrond stalen raampje.

De zuidoostelijke langsgevel heeft onder meer twee houten deuren naar het voormalige karnhok en washok en een houten luik, door een getoogde boog afgesloten.

Tegen de noordoostelijke puntgevel is de nieuwe, platte aanbouw naar het woonhuis gebouwd, die niet voor bescherming in aanmerking komt.

Het pand is voorzien van een zadeldak, gedekt met gesmoorde kruispannen en voorzien van een eenvoudige bakgoot op houten klosjes en een bakstenen schoorsteen.

In het interieur onder meer oven en achter het hierboven genoemde luik een ingebouwde wastobbe.

Waardering

Bakhuis/karnhok/washok van cultuurhistorische waarde, van waarde vanwege herkenbaarheid en van waarde als onderdeel van het complex.

509226

Boerderij, aan het eind van de negentiende eeuw gebouwd in streek-eigen bouwtrant.

Het complex bestaat uit een woonhuis met dwars daarachter het bakhuis/karnhok, door nieuwbouw, die niet voor bescherming in aanmerking komt, met het woonhuis verbonden. Ten noordwesten van woning en bakhuis/karnhuis bevinden zich evenwijdig aan elkaar twee dwarsdeelschuren met daar tussenin de voormalige mestvaalt en ten zuidoosten van de schuren het varkenshok. Het zuidoostelijk deel van het erf wordt ingenomen door een boomgaard. Aan de straat een stel stenen hekpijlers.

De nieuwe garage achter de woning komt niet voor bescherming in aanmerking.

De schuren zijn grotendeels opgetrokken uit zwart geteerde, gepotdekselde houten delen. De woning, het bakhuis/karnhok en het varkenshok zijn opgetrokken uit baksteen.

Waardering

Boerderijcomplex algemeen belang vanwege de typologische waarde voor de ontwikkeling van boerderijen, van ensemblewaarde en van waarde vanwege herkenbaarheid.

Karnhuis Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie
Bakhuis Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja