Hof te Zandeplein 1, Kloosterzande

Inleiding

Gemeentehuis met aangebouwde dienstwoning, in 1909 gebouwd naar ontwerp van architect J. Wisse voor de toenmalige gemeente Hontenisse en uitgevoerd in overgangsarchitectuur. Gebouwd door aannemer P.F. Durinck. De nieuwe aanbouw aan de noordzijde, met plat dak, komt niet voor bescherming in aanmerking.

Omschrijving

Pand met min of meer rechthoekige plattegrond waarbij de oostelijke langsgevel trapsgewijs terugspringt. De hoofdbouw aan de zuidzijde is twee bouwlagen en een kapverdieping, met topgevels en torentje, hoog. Ten noorden hiervan bouwdelen van één bouwlaag hoog en een kapverdieping. Het pand is geheel opgetrokken uit roodbruine machinale baksteen en voorzien van natuurstenen en groene, rode en bruine geglazuurde bakstenen elementen.

De voorgevel (oost) bestaat achtereenvolgens van zuid naar noord uit een trapgevel, een twee bouwlagen hoge langsgevel, een één bouwlaag hoge langsgevel, één bouwlaag hoog deel met topgevel en een één bouwlaag hoge langsgevel.

De trapgevel, geheel links, is twee bouwlagen hoog met top. Op de begane grond twee houten vensters met roedeverdeling en houten luiken voor de onderramen. Boven en tussen deze twee vensters een T-vormig plakaat met "Gemeentehuis" en het gemeentewapen. Op de verdieping drie gekoppelde kruiskozijnen, voorzien van gekleurd glas-in-lood in de bovenlichten; vensters gescheiden door geglazuurde rode bakstenen deelstijlen, afgesloten door lateien met daarboven gemetselde rondboog boven middelste venster en getoogde boog boven buitenste vensters. In de topgevel, die voorzien is van natuurstenen afdekplaten, een drielichtvenster met roedeverdeling, gevat in een gemetselde rondboog. Aan weerszijden van de topgevel geprofileerde bakgoot op klossen. De iets naar voren springende en aan de noordzijde eveneens vrijstaande klokketoren is op de begane grond aan de oost- en noordzijde voorzien van een ingangsportiek met vierkante geglazuurde bruine bakstenen pilaren op bakstenen voet en natuurstenen kapitelen en bogen. In de portiek een houten mededelingenbord en dubbele houten paneeldeur met bovenlicht. De eerste verdieping van de toren is aan de oost- en noordzijde voorzien van een kruiskozijn met latei onder twee halfrondeboogjes. Daarboven galmgaten en daarboven een uurwerk op vierkante wijzerplaat. Klokketoren voorzien van een tentdak gedekt met leien in maasdekking, overhangende dakgoot op klossen en bekroning. De twee bouwlagen hoge langsgevel rechts naast de klokketoren bevat op de begane grond houten schuiframen met houten luiken voor de onderramen en roedeverdeling in de bovenramen. Op de verdieping dezelfde vensters zonder luiken. Dit geveldeel wordt afgesloten door een fries met gekleurd tegelwerk met Art Nouveau motieven onder de overhangende dakgoot op klossen.

De aansluitende, één bouwlaag hoge langsgevel is voorzien van twee houten schuiframen met houten luiken voor de onderramen en roedeverdeling in de bovenlichten. Dit geveldeel wordt afgesloten door een overhangende dakgoot op klossen. In het dakvlak een dakkapel met overhangend dwarskapje.

De aansluitende, terugliggende tuitgevel is op de begane grond voorzien van twee houten schuiframen en in de top een vernieuwd venster. Aansluitend aan deze tuitgevel, iets terugliggend een één bouwlaag hoge langsgevel met links een aan de onderzijde dichtgemetselde voormalige deur en rechts daarvan een schuifvenster. Gevel afgesloten door overhangende bakgoot op klossen. Aan de noordgevel is op de begane grond een nieuwe aanbouw gebouwd die niet voor bescherming in aanmerking komt. De trapgevel daarboven bevat een vernieuwd venster.

De westgevel, de achtergevel, is voorzien van enkelvoudige en gekoppelde kruisvensters onder meer op de eerste verdieping aan de zuidzijde met gekleurd glas-in-lood met gemeente- en provinciewapen.

De zuidgevel is een trapgevel met op de begane grond vier houten schuiframen met houten luiken voor de onderramen en roedeverdeling in de bovenlichten. Tussen middelste twee vensters een grote natuurstenen gedenksteen ter gelegenheid van de eerste steenlegging met onder meer namen van burgemeester, wethouders, raadsleden, architect en datum. Op de verdieping twee maal drie gekoppelde vensters met deelzuiltjes in strengperssteen, afgesloten door lateien en ieder venster met een rondboog daarboven. In de top twee vernieuwde vensters.

In het interieur is met name de raadszaal op de eerste verdieping met onder meer glas-in-loodvensters van belang.

Waardering

Gemeentehuis met dienstwoning van algemeen belang vanwege cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde en van belang vanwege gaafheid.

509221

Gemeentehuis Bestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwen Bestuursgebouw en onderdl oorspronkelijke functie
Dienstwoning(K4) Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) oorspronkelijke functie
Bestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwen Bestuursgebouw en onderdl oorspronkelijke functie Ja
Hof te Zandeplein 1 4587 CK Kloosterzande Ja
Hof te Zandeplein 3 4587 CK Kloosterzande