Dorpsstraat 10, Ossenisse

Omschrijving

Klein houten bijenhuis op rechthoekige plattegrond vermoedelijk gebouwd aan het begin van de twintigste eeuw. Eén zijde is open, de overige wanden zijn van hout en voorzien van venstertjes met gekleurd glas-in-lood en een deur. Het asymmetrische zadeldak is gedekt met gesmoorde holle pannen.

Bijenhuis van cultuurhistorische en zeldzaamheidswaarde en van waarde vanwege gaafheid.

509206
Pastorie c.s.

Inleiding

Rooms-katholieke pastorie uit het laatste kwart van de negentiende eeuw met aangebouwd koetshuis en een bijenhuis.

Omschrijving

De pastorie ligt evenwijdig aan de straat, door een voortuin daarvan gescheiden. Het koetshuis is aan de zuidoostzijde aangebouwd. Pastorie en koetshuis zijn geheel uit baksteen opgetrokken gebouwd onder invloed van neo-classicistische architectuur.

Het bijenhuis staat ten zuidoosten van de pastorie met koetshuis en is geheel opgetrokken uit houten wanden.

Waardering

Complex van algemeen belang als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een eind negentiende eeuwse pastorie met bijgebouwen, voorts van belang uit architectuur- en cultuurhistorisch oogpunt.

Bijenkorf Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Dorpsstraat 10 4589 KP Ossenisse Ja