Jacht- en Vislust, Diemen

Inleiding

DWARSHUISBOERDERIJ, hoofdonderdeel van het complex van dwarshuisboerderij 'Jacht- en Vislust'. Het dwarshuis van de boerderij vormt het oudste gedeelte en dateert in kern uit de 18de eeuw. Omstreeks 1870 en 1915 werd de boerderij ingrijpend gewijzigd, waarbij het zuidelijk deel van het voorhuis (ca. 1870) en het achterliggende stalgedeelte (tot ca. 1915) opnieuw werden opgetrokken. De boerderij ligt centraal binnen het complex.

In de jaren 1970 werd het noordelijk deel (het oudste deel) van het dwarshuis inwendig gerenoveerd en vonden wijzigingen plaats in de vensterindeling.

Omschrijving

De dwarshuisboerderij op L-vormige plattegrond, bestaat uit een dwarsgeplaatst voorhuis met de nok evenwijdig aan de weg en daar haaks op het stalgedeelte. De gebouwen zijn in baksteen (in kruisverband gemetseld) opgetrokken over één bouwlaag onder zadeldaken met gesmoorde oudhollandse pannen. De nok van de stal ligt iets lager dan die van het voorhuis.

De voorgevel (W) met decoratieve gootlijst vertoont een tweedeling, zoals in de bouwnaad en de noklijn te zien is. Het linkerdeel vormt het oudste gedeelte, waarschijnlijk uit de 18de eeuw. Dit bevat een opkamer en bestaat uit twee vensterassen met zesruits-schuifvensters voorzien van luiken en keldervensters. Het metselwerk is hersteld. Het rechtergedeelte is 19de-eeuws en bevat twee schuifvensters voorzien van luiken.

De linkerzijgevel (N) van het smalle dwarshuis is witgepleisterd en bevat in de as een kledervenster een zesruitsvenster en een spits zoldervenster. Oorspronkelijke muurankers zijn naast 19de-eeuwse en lange toegevoegde ankerplaten aanwezig.

Het stalgedeelte heeft de breedte van het 19de-eeuwse voorhuisdeel. Het westelijk deel hiervan behoort tot het woongedeelte en bevat de ingang op het noorden. De noordgevel ligt pal tegen het tweede stalgebouw. De zuidgevel heeft een gewijzigde indeling (waarbij de stalramen werden vergroot). De achtergevel (O) bevat staldeuren. De dakrand is afgezet met windveren.

Waardering

De boerderij is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als voorbeeld van een dwarshuisboerderij uit de tweede helft van de 19de eeuw met oudere 18de-eeuwse kern.

De boerderij is van algemeen belang als historisch-functioneel hoofdonderdeel van het complex van dwarshuisboerderij 'Jacht- en Vislust'.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
509018
Complexnaam
Jacht- en Vislust
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Complex van DWARSHUISBOERDERIJ 'JACHT- EN VISLUST', bestaande uit drie onderdelen: de DWARSHUISBOERDERIJ, STAL en ERFSCHEIDING. Het complex dateert in kern uit de 18de eeuw maar de huidige vorm kwam in fasen tot stand tussen omstreeks 1870 en 1915. Het complex ligt in de Overdiemerpolder ten oosten van de Overdiemerweg nabij de Diem. Het is de laatste gaaf bewaard gebleven en nog functionerende boerderij in het restant van dit van oudsher uitgestrekte agrarische veenweidelandschap. In de jaren 1970 werd het noordelijk deel van het dwarshuis inwendig gerenoveerd.

N.B. Het complex bevat naast genoemde onderdelen op het achterterrein een kapberg en twee schuren, waarvan de noordelijke omstreeks 1940 werd versteend. Deze vallen niet onder de bescherming.

Omschrijving

Het complex van dwarshuisboerderij 'Jacht- en Vislust' bevat drie afzonderlijk te beschermen onderdelen: de dwarshuisboerderij zelf, een stalgebouw en een erfscheiding. Het complex heeft een langgerekte rechthoekige plattegrond en wordt romdom begrensd door sloten met een boombeplanting aan de noord- en oostgrens en met een erfafscheiding in de vorm van een ijzeren hekwerk aan de Overdiemerweg. De dwarshuisboerderij ligt in tegenstelling tot de overige bebouwing aan de Overdiemerweg op enige afstand van de weg. De ruimte daartussen is bestemd voor een ruime voortuin en een bescheiden boomgaard. Daar schuin achter ligt ten noorden het stalgebouw.

Waardering

Het complex van dwarshuisboerderij 'Jacht- en Vislust' bestaande uit een dwarshuisboerderij, stalgebouw en erfafscheiding is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard voorbeeld van een dwarshuisboerderij uit de tweede helft van de 19de en vroege 20ste eeuw met een aanzienlijk oudere kern die zich in de hoofdvorm laat aflezen.

Daarnaast heeft het complex situationele waarde vanwege de markante stedebouwkundige ligging in het veenweidelandschap nabij de dijk en de rivier de Diem.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Boerderij(M1) Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Overdiemerweg 13 1111 PN Diemen Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Dwarshuisboerderij
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
G 106 Diemen
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1870 1870 verbouwing
1915 1915 verbouwing
Naar boven