Conciergewoning, Meppel

Inleiding

Conciergewoning behorend bij het naastgelegen Kantongerecht gebouwd in 1910 in opdracht van de minister van Justitie en ontworpen door W.C. Metzelaar in een neo-renaissancistische trant. Woning en Kantongerecht zijn aan elkaar gekoppeld middels een tussenlid met plat.

Omschrijving

Woning in baksteen opgetrokken en bestaande uit twee bouwlagen, gedekt door een schilddak belegd met blauwgrijze kruispannen; twee schoorstenen in de nok en op drie vlakken een dakkapel met kroonlijst en fronton. Gevelopbouw met gemetselde plint, afzaten, opgaand metselwerk verlevendigd met banden in gele steen; gemetselde cordonlijst met siermetselwerk en een blind fries onder de geprofileerde gootlijst. Alle vensters zijn voorzien van hardstenen onderdorpels en gele bakstenen hanekammen. Voorgevel met twee boven elkaar geplaatste getoogde drielichtvensters voorzien van middenstijlen, wisseldorpel. De linker zijgevel is symmetrisch ingedeeld met als spiegelas twee getoogde kleine ramen onder een hanekam en een daarboven gelegen getoogd venster. Aan weerszijden en op beide verdieping een getoogd venster. Achtergevel vergelijkbare opzet als voorgevel maar met een iets smaller venster met openslaande terrasdeuren op de begane grond. De rechterzijgevel met platte aanbouw waarin een rechtgesloten paneeldeur met smeedijzeren sierroosters; aan de achterzijde van het tussenlid een rechtgesloten paneeldeur met rechts daarvan een wc-raam. Zijgevel met op beide verdiepingen twee getoogde vensters.

Waardering

Conciergewoning van cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang vanwege de bijzondere functionele ontwikkeling, de vormgeving en het materiaalgebruik alsmede van belang wegens het oeuvre van Metzelaar. Essentieel onderdeel van het complex. Gaaf.

508696
Kantongerecht

Inleiding

Complex bestaande uit Kantongerecht enz. en een conciergewoning gebouwd in 1910 in opdracht van het Ministerie van Justitie. Het neo-renaissancistische ontwerp is van W.C. Metzelaar. De beide gebouwen zijn aan elkaar gekoppeld via een laag tussenlid. Voor de erfsituatie is vermeldenswaardig het (niet te beschermen) eenvoudige giet- en smeedijzeren hekwerk dat in de rooilijn van de straat geplaatst is op een gemetselde onderbouw.

Waardering

Complex van cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang vanwege de functionele ontwikkeling van Meppel als dienstencentrum, vanwege de typologie van het gebouw alsmede van belang vanwege de vormgeving, het materiaalgebruik en het oeuvre van Metzelaar. Gaaf.

Conciërgewoning Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) oorspronkelijke functie Ja
Catharinastraat 11 7941 JD Meppel Ja