Beerzerweg 3, Ommen

BOERDERIJ opgetrokken in rode machinale baksteen onder een rietgedekt zadeldak met nokvorsten.

De voorgevel van het woonhuisgedeelte heeft een beschoten top. In deze gevel zijn twee zesruits vensters geplaatst, een vierruits venster, een deur onder een bovenlicht en een klein venster. Alle vensters zijn behangen met luiken. In de noordelijke zijgevel is het woonhuisdeel iets opgehoogd onder een lessenaardak met rode Hollandse pannen. In dit geveldeel zijn vier zesruits vensters en een deur met zijlicht geplaatst. De gevel van het stalgedeelte wordt ingedeeld door kleine rechtgesloten stalvensters met luiken en staldeuren.

De andere zijgevel heeft twee vierruits vensters met luiken en verder staldeuren en -ramen.

In de gevel van het bedrijfsgedeelte is centraal een baander geplaatst met aan weerszijden een rondboogvormig stalraam en een rechtgesloten staldeur.

Boerderij van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- als karakteristiek voorbeeld van een halleboerderij uit de tweede helft van de 19e eeuw

- als hoofdobject van het boerenerf met een hoge ensemblewaarde door de ruimtelijke en functioneel gerelateerde objecten

- vanwege de beeldbepalende ligging

- vanwege de gaafheid van het exterieur

508575

Inleiding

BOERDERIJ van het hallehuistype, SCHUUR en twee HOOIBERGEN, gelegen op boerenerf. De boerderij is rond 1880 gebouwd. Het erf ligt aan de weg van Ommen naar Beerze. De boerderij is met het woonhuis naar het westen georiënteerd. De recent gerestaureerde schuur ligt ten zuid-oosten van de boerderij, de hooibergen langs de weg in de noord-oostelijke hoek van het erf.

Boerderijcomplex van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- als boerenerf met een hoge ensemblewaarde door de ruimtelijke en functioneel gerelateerde onderdelen

- vanwege de beeldbepalende ligging van het complex

- vanwege de uitwendige gaafheid van de onderdelen