Bellinkbrug, Middelburg

Inleiding

Dubbele ijzeren draaibrug naar een ontwerp van G.H. Grauss, in 1855 als vervanging geplaatst en van nieuwe landhoofden voorzien, op een middeleeuwse bruglocatie over de stadsgracht.

Omschrijving

IJzeren draaibrug, met twee ongelijkarmige brugdelen, opgebouwd uit aan elkaar geboute platen en voorzien van houten loopdek. De draaipunten van beide brugdelen zijn geplaatst op landhoofden in de vorm van gemetselde uitsparingen in de kademuren, waarin de brugdelen, in geopende toestand, worden gedraaid.

Brug en aangrenzend kadewerk rondom de uitsparingen voorzien van een ijzeren balustrade met gietijzeren balusters, gevat in natuurstenen blokken in het kademetselwerk. De plateaus van de landhoofden voorzien van bestrating van kinderkopjes en afgewerkt met een natuurstenen band aan de waterzijde.

Waardering

Stadsbrug van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van technologische ontwikkeling; het geheel is van belang in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving.

Kinderdijk 2 4331 HG Middelburg BY Ja
L 4960 Middelburg