Dorpsstraat 43, Landsmeer

Inleiding

In 1874 in streek-eigen trant gebouwd houten WOONHUIS, iets terugliggend gesitueerd aan de oostzijde van de Dorpsstraat. Het woonhuis (thans met dokterspraktijk) staat met de noklijn evenwijdig aan de straat. Het woonhuis werd in 1880 aan de noordzijde met een nadien weer gewijzigde aanbouw uitgebreid.

Omschrijving

Woonhuis op rechthoekig grondplan, bestaande uit één bouwlaag met schilddak, bedekt met zwarte tuiles du Nord. Het deels onderkelderde pand is boven een gepleisterde, gemetselde plint opgetrokken in gerabat beschot. De voorgevel heeft een fries met kroonlijst, de zijgevels en de achtergevels hebben alleen rechte gootlijsten.

De symmetrisch ingedeelde voorgevel (W) telt vijf vensterassen. De middelste as bevat de hoofdingang, bestaande uit een paneeldeur met gietijzeren roostervulling en midden ornament en getoogd bovenlicht onder kroonlijst. Hierboven bevindt zich een dakkapel onder overstekend zadeldak met flauwe helling. De dakkapel heeft een stolpvensters met getoogd bovenlicht. Aan weerszijden van de centrale, van hardstenen stoep voorziene ingangspartij bevinden zich twee T-vensters met getoogde bovenlichten. De deur van de hoofdingang is evenals de genoemde vensters voorzien van een geprofileerde omlijsting.

De rechter zijgevel (Z) heeft drie T-vensters en een paneeldeur. De deur bevindt zich, van links naar rechts gezien, tussen het tweede en derde venster.

De linker zijgevel (N) bevat tot aan de gootlijst een aanbouw.

De achtergevel (O) bevat van links naar rechts: twee T-vensters, een kleine via vier treden te bereiken paneeldeur en een derde T-venster. Centraal boven de kroonlijst bevindt zich een dakkapel met een T-vormig draaivenster. De windveren van de dakkapel komen samen bij een gedecoreerde makelaar.

Waardering

Het uit 1874 daterende in de streek-eigen bouwtrant uitgevoerde woonhuis is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt vanwege de goed bewaard gebleven hoofdvorm, het materiaalgebruik en de detaillering, alsmede als laat, doch zeldzaam geworden voorbeeld van een voornaam type houten woonhuis in Waterland. Het woonhuis heeft ensemblewaarde vanwege de prominente situering in het dorpsbeeld.

Dorpsstraat 43 1121 BV Landsmeer Ja
B 1809 Landsmeer