Gooweg 21, Noordwijk

TOEGANGSHEK MET KEERMUREN.

Aan de Gooweg twee identieke toegangshekken, waarvan één toegang geeft tot het buitenhuis Calorama en de ander tot het koetshuis.

Dubbel smeedijzeren inrijdhek uit de negentiende-eeuw staande op bakstenen keer muren, waarin muurankers zijn bevestigd.

Waardering

TOEGANGSHEK MET KEERMUREN van algemeen belang:

- als markering van de toegang tot de buitenplaats;

- vanwege de ornamentele waarde;

- vanwege de ensemblewaarde;

- als karakteristiek en functioneel element van de buitenplaats.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
508211
Complexnaam
Calorama
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Omschrijving complex

In structuur en deels in detail gaaf bewaarde buitenplaats bestaande uit een HOOFDGEBOUW (1), HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG (2), TOEGANGSHEK MET KEERMUREN (3 en 4), WOONHUIS ANNEX KRUIDENDROGERIJ (5), TUINKOEPEL (6), MOESTUINMUUR (7), KOETSHUIS (8).

De historische buitenplaats Calorama is direct ten noordoosten van de dorpskern Noordwijk-Binnen gesitueerd, gelegen binnen de bebouwde kom. De geschiedenis van de buitenplaats gaat terug tot de tijd van de ambachtsheren Vander Does uit het begin van de zestiende eeuw. In de achttiende eeuw komt het nog naamloze kleine herenhuis, gelegen op de plaats van het huidige huis, in het bezit van Cornelis Groeneveld.

Deze sticht er in 1760 een bedrijf in de kruidenteelt. De teeltgronden liggen achter het huis - tussen de Sint Jeroensweg en de tegenwoordige Gooweg - en voor een deel aan de overzijde van de Gooweg in de zgn. Overtuin.

De kadastrale minuut van 1818 de rechthoekige teeltgronden weer, die zijn gelegen binnen een aarde omwalling met boomsingels.

De singels dienden ter beschutting tegen de wind en voorzagen tevens in de behoefte aan hakhout. Thans omsluiten deze boomsingels nog een deel van de park aanleg. In het begin van de negentiende eeuw werd een kruidendrogerij voor bereiding van geneeskundige kruiden gebouwd (thans nog aanwezig). Waarschijnlijk werd in het midden van de negentiende eeuw een aanleg in landschapsstijl gerealiseerd met 'eenen koepel en eene partij Tuin- en Teelgronden, waarin eenig houtgewas en houtwallen' (1843) en een eilandje naast het huis (1848).

Op het eilandje stond een duiventil. In 1872 werd het herenhuis, door de toenmalige eigenaar dr. J.C.A. Everwijn, vergroot, waardoor deze meer de allure van een deftig buitenhuis gaat vertonen.

Op een kadasterkaart uit 1871 wordt voor het eerst de naam 'Calorama' vermeld. De kruidenkwekerij wordt in 1930 opgeheven, alleen de bloembollenteelt blijft gehandhaafd. In 1950 wordt een tuingedeelte, gelegen ten westen van Calorama ingericht voor nieuwbouw. De overtuin krijgt eveneens een andere bestemming, daar wordt in 1967 het Everwijnpark gerealiseerd.

De omgrenzing van de historische aanleg als mede de specificatie van de complexonderdelen is aangeduid op de bij de bescherming behorende kaart.

Waardering HISTORISCHE BUITENPLAATS CALORAMA is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang:

- vanwege de villabouw die typerend is voor het derde kwart van de negentiende eeuw gelegen binnen het deels bewaard gebleven stramien van bij de oorspronkelijke teeltgronden behorende windsingels;

- vanwege de bijbehorende kleinschalige tuinaanleg in landschapsstijl;

- vanwege het cultuurhistorische belang voor de ontwikkeling van de bollen- en kruidenteelt in Noordwijk en omgeving;

- vanwege de kruidendrogerij (niet meer als zodanig in gebruik);

- vanwege de visuele samenhang tussen de verschillende complexonderdelen.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Gooweg 21 2201 AX Noordwijk BY Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
M 4321 Noordwijk
Naar boven