Lovenweg 2, Hoek

Inleiding

Betonnen dijkverhogingselementen volgens een systeem, ontwikkeld door ir. R.R.L. de Muralt van het Waterschap Schouwen. Het systeem werd toegepast sinds 1906. Deze verhoging werd geplaatst in 1933, het laatste jaar waarin dit systeem werd toegepast. Het betreft een nog nagenoeg aaneengesloten muur van ca. 1700 m lengte op een voormalige zeedijk van de Lovenpolder. Bij de afsluiting van de Braakman in 1952 heeft de dijk de functie als zeewering verloren.

Omschrijving

Dijkverhogingssysteem bestaande uit langwerpige betonnen muurplaten met voetplaten die flexibel met elkaar verbonden zijn door muurlijsten met sponningen.

Waardering

Dijkverhogingssysteem van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarden en van waarde vanwege zeldzaamheid en als één der laatstgeplaatste verhogingen volgens dit systeem.

Zeewering Weg- en waterbouwkundige werken Waterkering en -doorlaat oorspronkelijke functie Ja
Lovenweg 2 4542 NZ Hoek BY Ja