Koning Willem III-weg 4, Zaamslag

Inleiding

Sober, traditioneel stalgebouwtje uit circa 1868 op rechthoekige plattegrond onder een zadeldak, staand aan de mestput vóór de schuur aan de zijde van de dreef. In tegenstelling tot de gebruikelijke situering, staat de stal niet dwars op en dichtbij de schuur, maar in dezelfde richting en aan de overzijde van de mestput. De traditionele afscheiding tussen dreef en mestput wordt verzorgd door een lage gemetselde muur tussen kolommetjes met tegen de stalgevel en de schuurgevel doorgangen met hekjes.

Omschrijving

Gevels opgetrokken uit rode baksteen. De naar de straat gekeerde langsgevel en de linker topgevel zijn blind op enkele ventilatie-openingen na. De gevel aan de mestputzijde bezit drie kleine rechthoekige deurtjes en één grotere opening met boven alle deuren ventilatiespleten. De rechter topgevel aan de dreef bezit links een deur, voorts ventilatiespleten en in de top een goederenluikje.

Het zadeldak is gedekt met pannen: aan de straatzijde gesmoorde pannen,aan de andere zijde rode pannen. Het dak is voorzien van een overstek op klossen afgewerkt met een windveer met schulprand.

Waardering

Stal van cultuurhistorische waarde en van belang als karakteristiek complexonderdeel.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
508115
Complexnaam
Eben Haëzer
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

In 1868 gebouwd, traditioneel boerderijcomplex van het losse leden type voor gemengd bedrijf, bestaande uit een traditioneel woonhuis dat in de loop der jaren met drie traveeën is uitgebreid, een grote dwarsdeelschuur in het verlengde ten noorden naast de woning, een varkens- en/of schapenstal vóór de schuur, die door een gemetselde muur met doorgangen hiermee is verbonden, twee dampalen bij de toegang aan de openbare weg. De overige gebouwen op het erf en de dwars geplaatste aanbouw achter het woonhuis vallen niet onder de bescherming.

Omschrijving

Het complex is traditioneel van opzet en hoort in verschijningsvorm tot de negentiende eeuwse boerderijtypen. Het blauwgrijs geschilderde houtwerk aan de schuur is min of meer karakteristiek voor deze regio.

De bebouwing staat vrij ver van de openbare weg af en de stallengevel van de schuur en de daaraan gelegen mestput is naar de openbare weg gekeerd.

Waardering

Boerderij van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarden van zowel het exterieur als delen van het interieur van woonhuis en schuur.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Veestal Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Koning Willem III-weg 4 4543 RD Zaamslag Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
O 335 Terneuzen
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1868 1868 vervaardiging
Naar boven