Eerste Verkorting 10, Axel

Inleiding

Dwarsdeelschuur, vermoedelijk uit het midden van de 19e eeuw, op rechthoekige plattegrond, voorzien van twee dwarsdelen.

Omschrijving

Schuur opgetrokken uit rode baksteen en voorzien van muurankers. De zuidelijke langsgevel is voorzien van twee groene mendeurstellen, zes getoogde houten deuren en diverse kleine venstertjes.

In de oostelijke kopgevel bevinden zich een wagendeur en twee getoogde deuren op de begane grond en twee kleine venstertjes in de top.

De noordelijke langsgevel bevat twee mendeuren en drie getoogde deuren. Bij het middelste deel van de gevel is het dak opgeheven.

De westelijke kopgevel bevat op de begane grond een wagendeur en op de verdieping een goederenluik.

De schuur bezit een fors, afgewolfd zadeldak met een rieten kap.

Waardering

Schuur van cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde, van belang vanwege gaafheid en als essentieel onderdeel van het complex.

508098

Inleiding

Boerderij met woonhuis uit ca. 1895 en diverse schuren die mogelijk dateren uit het midden van de 19e eeuw. Het complex ligt ver van de openbare weg aan het einde van een rechte dreef. Het huidige complex bestaat uit een woonhuis, een dwarsdeelschuur in het verlengde westelijk naast de woning, een veestal en een varkenshok ten zuiden van de dwarsdeelschuur, hiervan gescheiden door de mestvaalt. Ten zuidoosten van het varkenshok bevindt zich een open wagenschuur. Zuidelijk van de woning bevindt zich een bakhuis.

Omschrijving

Het complex is traditioneel van opzet en hoort in verschijningsvorm tot de negentiende eeuwse boerderijtypen. Als één der laatste in deze streek en uit deze bouwperiode bezit de schuur een rieten kap.

Waardering

Boerderij van algemeen belang vanwege cultuurhistorische waarden, vanwege gaafheid en vanwege ensemblewaarden.

Eerste Verkorting 10 4571 RK Axel Ja
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Dwarsdeelschuur