Dorpsplein 1, Zuiddorpe

Inleiding

Groep van in totaal acht halfopen kapellen welke in 1888, onder invloeden neo-gotiek en Vlaamse stijl, gebouwd zijn op het kerkterrein oostelijk van en achter de kerk. De processiegang vormde, samen met de verdwenen "Lourdesgrot" een onderdeel van de Mariaverering in dit bedevaartsoord. De groep bestaat uit zeven kleinere kapellen en één grotere kapel.

Omschrijving

De zeven kleine kapellen zijn in een boog ten oosten van de kerk gegroepeerd. De kapellen hebben een nagenoeg vierkante plattegrond en zijn opgetrokken uit rode baksteen. De voorgevels, in de vorm van een topgeveltje met spitsboogvormige opening, zijn voorzien van natuurstenen geveldekstenen, boogblokjes en speklagen. De kapellen zijn voorzien van een, met leien gedekt, zadeldakje. Het geveltopje wordt bekroond door een zandstenen kruis.

De kapellen zijn aan de binnenzijde voorzien van gevarieerd uitgevoerd tegelwerk in lambrizering en vloeren. De tegels vormen een rijke staalkaart van historische motieven. In een aantal kapellen missen gedeelten van het tegelwerk. Achter in de kapel een gemetselde sokkel met gipsen beeld. De ruimte is voorts voorzien van een gestuct tongewelfje en een afsluiting in de vorm van een halfhoog ijzeren hekje.

De achtste, grotere kapel bevindt zich achter het koor van de kerk en is groter en breder dan de overige. Deze onderscheidt zich voorts door het bijzondere tegelwerk en de bewerkte onderdelen van de sokkel. De topgevel wordt bekroond door een ijzeren kruis.

Tegen de rugzijde van deze grotere kapel bevindt zich een staande natuurstenen gedenkplaat, behorend bij een priestergraf, vervaardigd door Dubois te Gent.

Waardering

Processiegang bestaande uit een groep van acht kapellen, van algemeen belang vanwege cultuurhistorische en architectuurhistorische waarden, en van ensemblewaarden als functioneel complex onderdeel.

508092

Inleiding

Complex van een neo-gotische kruisbasiliek, in 1886 gebouwd door aannemer Corn. Mulders uit Raamsdonksveer naar ontwerp van P.J. van Genk, en omliggend kerkterrein waarop een kerkhof met processiegang bestaande uit acht kapellen uit 1888 en een tweetal grafmonumenten aan weerszijden van het entreepad tot de kerk. Het kerkterrein wordt van de openbare weg afgesloten door een lage gemetselde muur waarop een ijzeren spijlenhek. Op het kerkterrein bevinden zich tevens een aantal monumentale linden, die het groene karakter van het Dorpsplein aanvullen. De relatie met het Dorpsplein komt vooral tot uitdrukking in de twee bomen aan weerszijden van het entreepad naar de kerk.

De kerk is geheel uit baksteen opgetrokken in neo-gotische stijl.

De acht, op het kerkterrein geplaatste kapelletjes, samen een processiegang vormend, zijn uit baksteen opgetrokken, relatief rijk gedecoreerd en voorzien van een beeld.

Waardering

Complex van kerk en kerkterrein van algemeen belang vanwege cultuurhistorische en architectuurhistorische waarden en van ensemblewaarde als belangrijkste en beeldbepalend complex aan het stedebouwkundig waardevolle dorpsplein.

Kapel(F1) Religieuze gebouwen Kapel (F) oorspronkelijke functie Ja
Dorpsplein 1 4574 RD Zuiddorpe BY Ja