Libertas, Wemeldinge

Inleiding

Voormalige dokterswoning (tot 1953) aan de hoofdstraat van het dorp, rond 1880/1890 in classistische stijl gebouwd; iets terugliggend in de rooilijn. Garage/schuurtje achter het perceel valt buiten de bescherming.

Omschrijving

Dokterswoning op vrijwel rechthoekige plattegrond. Opgetrokken in roodbruine baksteen. Twee verdiepingen met kapverdieping hoog; langszadeldak, met aankapping over gehele breedte daarachter; aan achterzijde één verdieping hoge aanbouw en serre met plat dak.

Vier traveeën brede, twee verdiepingen hoge voorgevel met classicistische kronnlijst en gepleisterde, rustica-achtige hoekpilasters en gepleisterde plint; cordonlijst tussen verdiepingen.

Deur- en vensteropeningen met gepleisterde, geprofileerde omlijstingen; natuurstenen vensterbanken.

Houten T-vensters; houten dubbele voordeur met panelen.

Zijgevels met siermetselwerk banden in gele baksteen; topgevel en langsgevel met schuiframen; diverse nieuwe vensters. Achtergevel eveneens met siermetselwerk banden; topgevel met aangepast drielichtvenster; aanbouw met plat dak uit de bouwtijd voorzien van houten vensters; serre-aanbouw met plat dak van jongere datum (ca. 1920-1930).

Zadeldaken gedekt met gesmoorde kruispannen; strakke windveren; makelaars.

Rijk interieur uit laatste kwart van de negentiende eeuw met onder meer op hoofdverdieping rijke stucwerk plafonds met midden- en hoek motieven en lijsten, houten binnenluiken voor de vensters, originele classicistische schouwen; houten tussendeuren bij kamers-en-suite.

Achter de voormalige spreekkamer de voormalige apotheek/behandelkamer met onder meer houten apothekerskasten. Massieve houten deuren op begane grond en verdieping.

Waardering

Voormalige dokterswoning, zowel ex- als interieur van architectuurhistorisch belang en van ensemblewaarde.

Dokterswoning Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) oorspronkelijke functie Ja
Dorpsstraat 65 4424 CW Wemeldinge Ja