Noordstraat 4, Kapelle

Inleiding

Nederlands hervormde kerk met fronttoren.

Toren in 1877-'78 gebouwd in neo-gotiek naar ontwerp van J.H. Hanninck te Goes, ter vervanging van een ouder exemplaar. De oude kerk werd in 1908 vervangen door de huidige zaalkerk, ontworpen door J. Verheul Dzn. te Rotterdam. Romaanse en gotische invloeden. Aannemer was M. Allewijn te Waarde.

Achter aan de kerk nieuwbouw die niet voor bescherming in aanmerking komt.

Omschrijving

De TOREN heeft een vierkante onderbouw en een achthoekige bovenbouw met achthoekige torenspits. Geheel opgetrokken uit roodbruine handvormbaksteen; gepleisterde plint, banden, deuromlijstingen e.d.; gele baksteen in onder meer banden en vensterbogen; steunbeerachtige hoeklisenen. Gedenksteen in zuidgevel van toren.

Ingangspartij in westgevel met gepleisterde zuiltjes en onder spitsboog dubbele houten deur met smeedwerk gehengen en houten bovenlicht met tracering. Boven de spitsboog een driepas in driehoekig veld. Daarboven verdiept spisboogvormig muurvlak met drie gekoppelde houten lancetvensters en rond houten venster, alle met roedeverdeling. Kroonlijstachtige afsluiting van de gevel.

Achthoekige bovenbouw bestaand uit zich om en om herhalende muurvlakken; het ene muurvlak met een rond houten venster in een verdiept veld, daarboven een spitsboogvormig galmgat en een uurwerk binnen een spitsboog en daarboven een top met rond venster; het andere muurvlak met steunbeer, daarboven nis met spitsboog en daarboven een top met rond venster; waterspuwers in de vorm van drakekoppen. Achthoekige torenspits met koper bedekt; torenkruis opgaand van een bol, met weerhaan in top.

ZAALKERK op rechthoekige plattegrond, één bouwlaag hoog met zadeldak. Geheel opgetrokken uit roodbruine machinale baksteen; natuurstenen hoeken sluitstenen en profielblokken; vensteromlijstingen e.d. in helrode baksteen; siermetselwerk fries. Westgevel met aan weerszijden van de toren een korfboogvormige ingang met houten deur en daarboven onder meer rondboogvormig venster met tweelicht.

Noord- en zuidgevel vijf traveeën breed met lisenen; vijf drielichtvensters met bakstenen deelzuiltjes - zonder verhoging van het middenvenster - met twee ronde vensters daarboven, samengevat onder een rondboog. Achtergevel is vrijwel blinde topgevel met klein rechthoekig topraampje; nieuwe aanbouw, die niet voor bescherming in aanmerking komt.

Zadeldak gedekt met leien in maasdekking; dakgoten en overstekken op kleine natuurstenen consoles. Kleine houten dakkapelletjes met houten luik, zadeldak gedekt met leien, overstek met driepasboog.

Interieur van zaalkerk onder meer met houten tongewelf met vier houten trekbalken en voorzien van sjabloonschilderingen aan randen. Wanden voornamelijk wit gepleisterd met banden in schoon metselwerk. Houten kerkbanken aan zijkanten en achteraan in het midden; kroonluchters en hanglampen aan wanden. Gedenksteen in ingangsportiek.

Orgel uit 1909, door de firma G. van Dam & Zonen te Leeuwarden.

Het orgel heeft twee klavieren, een hoofdwerk en een bovenwerk; in 1971 gerestaureerd.

Waardering

Gave kerk met toren, zowel van architectuur- als cultuurhistorisch belang en van ensemblewaarde.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
508048
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Nederlands Hervormde kerk uit 1908 met fronttoren uit 1877-'78; orgel uit 1909.

Ten zuiden van de kerk een familiegraf.

Waardering

Gave kerk met toren en familiegraf, zowel van architectuur- als cultuurhistorisch belang en van ensemblewaarde.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Kerk Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Noordstraat 4 4421 JV Kapelle Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel Zaalkerk
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
F 1253 Kapelle
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1877 1878 fronttoren vervaardiging
1908 1908 kerkgebouw verbouwing
Ambachten
Name Beroep Notitie
Verheul Dzn, J. ; Zeeland architect / bouwkundige / constructeur
Hanninck, J.H. ; Zeeland architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven