Rikmansbrug, Fleringen

Inleiding

De Rikmansbrug bij Fleringen is een van de vier ophaalbruggen over het in 1866 in gebruik genomen kanaal Almelo - Nordhorn, dat thans niet meer voor scheepvaart gebruikt wordt.

De andere drie bruggen zijn de Harseveldsbrug in Denekamp (mon.nr.: 12343), de Hun(n)ebrug bij Weerselo (mon.nr.: 38420) en de Reutumsebrug bij de dubbele schutsluis bij Reutum (mon.nr.: 35762).

De vier bruggen zijn in 1887 vervaardigd door D.A. Schretlen & Co. uit Leiden. Op alle bruggen is de afstand tot Almelo aangegeven.

Omschrijving

Ophaalbrug van aaneen geklonken platen van gewalst ijzer. Met baksteen beklede landhoofden met rondboog spaarvelden. Dubbelgeschoorde vollewands I-profielen als hameistijlen en opengewerkte hameisloof. Priemen uitgevoerd in vakwerk, aan valzijde verjongend en onderling verbonden door een windverband. De ballast wordt gevormd door twee I-profielen waartussen stenen blokken (kunnen) hangen. Heugelstang of trekketting ontbreken. Gelede hangstangen. Hamei verstevigd met vakwerk en voorzien van tekstplaat: "Rikmansbrug 10.000 m". Hameistijlen met meegegoten opschrift: "Cie. Belge Providence". Het handaangedreven bewegingswerk en het hekwerk zijn van later datum. Het als lier uitgevoerde bewegingswerk is buiten bedrijf, de geasfalteerde val is vastgezet.

Ophaalbrug van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- als onderdeel van het kanaal Almelo - Nordhorn, aangelegd ten behoeve van de industrialisering van Twente.

- vanwege de laat 19de eeuwse typologie.

- als markering in het landschap van het kanaal.