Zoekeweg 18, Reutum

Omschrijving

Bakstenen SCHUUR met trasraam onder zadeldak met wolfeinden, bedekt met rode muldenpannen. Pironnen op de nokeinden.

Opvallend is de plaatsing van de dubbele baander aan de zijkanten van de gevel met een centrale staldeur. Het gangbare schuurtype is als het ware binnenste buiten uitgevoerd.

Centraal in de symmetrische kopgevel (Z) is een rechtgesloten houten staldeur geplaatst. Aan weerszijden van deze deur zijn stalramen geplaatst met liggende zesruits gietijzeren kozijnen, waarvan het bovendeel naar binnen klapt. Deur en twee ramen zijn afgedekt door zware betonnen lateien. Hierboven drie vensters, centraal een twaalfruits, geflankeerd door negenruits ramen met gietijzeren kozijnen, eveneens onder lateien.

Aan weerszijden zijn baanderdeuren met stiepel geplaatst onder korfbogen. De gevels wordt afgesloten door een daklijst onder het wolfeind en windveren langs de dakeinden.

De zijgevels zijn vrij laag doordat de dakschilden ver naar benenden door lopen. De afwijkende stalindeling, die gereflecteerd wordt in de gevelindeling, is nog intact.

Schuur van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- als voorbeeld van agrarische bedrijfsvoering

- vanwege de typologie

- de ruimtelijke en functionele relatie met andere gebouwen op het erf

507954

Inleiding

Erf met dicht op elkaar staande gebouwen, gelegen aan een bocht in de Zoekeweg. Het woonhuisgedeelte van de boerderij, gebouwd in opdracht van Severt, dateert uit 1910. Het bedrijfsgedeelte en de wagenschuur zijn ouder. De stal en de betonnen schuur dateren van vlak voor de oorlog.

Het erf is dicht begroeid, onder andere met solitaire bomen, waaronder leilinden.

Het opvallende aan dit erf is dat alle gebouwen hetzelfde geörienteerd zijn. Alle noklijnen lopen parallel als gevolg van de smalle langgerekte vorm van het erf.

Vooraan in de bocht staat de BOERDERIJ van het dwarshuistype met tweekaps schuur. Parallel hieraan een betonnen SCHUUR. In het verlengde van de boerderij staat een modernere SCHUUR van een afwijkend type (zie ook Kerkstraat 66), geflankeerd door een WAGENSCHUUR.

Boerderijcomplex van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- als gaaf voorbeeld van agrarische bedrijfsvoering

- vanwege de kwaliteit van de gebouwen op het erf

- vanwege de ruimtelijke en functionele relatie van de gebouwen op het erf en de ligging van het erf aan de weg

- de gaafheid van het erf

Zoekeweg 18 7667 SJ Reutum Ja