't Fort, Haaksbergen

Inleiding

WOONHUIS "'t Fort" met garage werd in 1931 door architect A.J. Schilderman ontworpen in een aan de Amsterdamse School verwante bouwstijl in opdracht van G. Koenderink. Het woonhuis staat in een rij vrijstaande woningen aan de Enschedesestraat tegenover landhuis De Blanckenborgh van architect A. Beltman Gzn. (Enschedesestraat 65). Aan de achterkant van het huis is in stijl een aanbouw van twee bouwlagen onder een plat dak toegevoegd, de schuur en garage zijn uitgebreid. De open galerij langs de schuur is kort na de bouw van het huis met glas dichtgezet. De balustrade van het balkon in de linker zijgevel (O) is verdwenen.

Omschrijving

Het woonhuis is in gele baksteen over één bouwlaag opgetrokken op een nagenoeg vierkante plattegrond onder een mansardedak met geglazuurde antracietgrijze Hollandse pannen en een ver overstekende goot. Op de nok een gemetselde schoorsteen onder een dekplaat met een kegelvormig ornament, tegen de achtergevel een hoge gemetselde schoorsteen. Het middenrisaliet in de voorgevel en een groot deel van de zij- en achtergevel zijn over twee bouwlagen opgetrokken. De schuur is aan de achtergevel van het huis gebouwd, de garage staat tegen de westelijke gevel van de schuur.

De voorgevel (N) is drie traveeën breed. Het centrale ingangsrisaliet strekt zich uit over twee bouwlagen onder een steekkap met wolfeind en windveren.

De ingangspartij bestaat uit een geprofileerde houten deur met kleine verticale ruitjes boven een hardstenen trapje en drempel. Aan weerszijden van de deur bevindt zich een lamp achter glas-in-lood en een venstertje, daaronder gemetselde plantenbakken. Boven het geheel een rechte luifel. Boven de ingang drie verticale traplichten met glas-in-lood. Direct onder het wolfeind vier aaneengeschakelde horizontale vensters met diagonale roedenverdeling. Aan weerszijden van het risaliet een driedelig venster met bovenlichten, in de kap onder een overstekende waterlijst een driedelig venster met rechts diagonale roedenverdeling. Op de hoeken gemetselde plantenbakken. In de rechter zijgevel (W) is een tweede deur geplaatst, met casettes en bovenlichten. Links en rechts daarvan vensters met bovenlichten. In de kap onder lessenaardaken met overstekende goten een kleine en grote dakkapel, met vensters waarin diagonale roedenverdeling en geprofileerde kozijnen.

Voor het linker deel van de achtergevel (Z) bevindt zich de schuur, voor het rechter de latere aanbouw. Deels boven en rechts van de schuur strekt de gevel over twee bouwlagen. Een terrasdeur, balkondeur en enkele vensters geleden de gevel. Tegen de linker zijgevel (O) is een driezijdige erker met geprofileerde houten kozijnen geplaatst. Glasdeuren verlenen toegang tot het balkon op de erker. In de voorgevel van de garage (N) bevindt zich een garagedeur met drie bovenlichten. In de oostelijke zijgevel van de schuur die grenst aan de tuin is een geprofileerde deur tussen vensters met roeden in rijk geprofileerde kozijnen geplaatst. In de achtergevel van de schuur (Z) een venster met een driedelig kozijn.

Van het interieur van het huis zijn onder meer de oorspronkelijke tegelvloeren en gegoten grindvloeren - beide met mozaïeken - de deuren, trapleuningen en het glas-in-lood bewaard gebleven.

Het woonhuis is van architectuurhistorisch belang vanwege:

- de aan de Amsterdamse School verwante bouwstijl