M.A. van Naamen van Eemneslaan 63, Frederiksoord

Inleiding

Kiemschuur gebouwd in 1941-1942 in opdracht van de Cooperatieve Vereniging Kiemhuis. De Maatschappij van Weldadigheid was verpachter van de grond maar tevens aandeelhouder in de cooperatie. De kiemschuur staat achter Hoeve Willem III. De bescherming heeft betrekking op interieur en exterieur.

Omschrijving

Kiemschuur gebaseerd op een langgerekt grondplan en gedekt door een zadeldak voorzien van een glazen kap (draadglas) met onderlangs golfplaten (latere toevoeging); vijf zinken ventilatieschachten met inzwenkende kap; ter hoogte van het stookhuis een gemetselde schoorsteen in het dakvlak. Gevelopbouw met betonnen plint waarop een sterk repeterende kozijnconstructie die tweezijdig bekleed is met draadglas-panelen. De kopse gevel aan de noordkant heeft een dubbelleloopdeur (binnen en buitendeur) en heeft in de top een verticaal gerabatte betimmering. De zuidelijke kopse gevel is deels gewijzigd. Het stookhuis zit halverwege de westelijke gevel en heeft een gemetselde gevel waarin een rechtgesloten gekoppeld venster.

INTERIEUR: de schuur is opgebouwd uit een repeterende constructie van houten spanten die op stijlen zijn geplaatst. Plafond bekleed met (deels nog) bepleisterde rietmatten; het overige gedeelte, boven de tweede spantbalk, is voorzien van draadglas-panelen; hierin zijn ook ventilatieluiken opgenomen. Het gemetselde stookhuis heeft een diepliggende vloer waarop de oorspronkelijke kolengestookte gietijzeren kachel staat. Van hieruit lopen langs alle gevels dikke verwarmingsbuizen op vloer- en muurplaat-niveau.

Waardering

Kiemschuur van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de landbouwkundige ontwikkeling, de typologie, de vormgeving en het materiaalgebruik alsmede vanwege de ligging het uitzonderlijk waardevolle gebied Frederiksoord. Zeldzaam.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
507337
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Kiemschuur Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
M.A. van Naamen van Eemneslaan 63 8382 EA Frederiksoord Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
H 331 Vledder
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1941 1942 vervaardiging
Naar boven