Koningin Wilhelminalaan 33, Wilhelminaoord

Inleiding

Gebouwd rond 1865 als hooischuur in opdracht van de Maatschappij van Weldadigheid. De Maatschappij had in dat jaar een boerderij ontworpen en gebouwd waarbij aan beide kanten van de schuur een dergelijke schuur stond. Het toenmalige bedrijf was als modelboerderij opgezet en was kenmerkend voor de ommezwaai naar een grootschaliger bedrijfsvoering. Rond 1910 is de boerderij door brand verwoest en kwam de huidige boerderij tot stand; de hooischuur is behouden gebleven.

Omschrijving

Een zeskantige houten hooischuur op een gemetselde basis en gedekt door een zeskantig rieten tentdak met onderlangs een geschulpte windveer en bewerkte voetstukken van de sporen. De opbouw wordt bepaald door zes aan de bovenzijde geschoorde houten hoekstijlen met daartussen iets dunnere stijlen die allen onderling verbonden zijn door horizontale balken en enig windverband. Aan de buitenzijde bekleed met voornamelijk verticale houten delen.

Waardering

Hooischuur van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de landbouwkundige ontwikkeling binnen de Maatschappij van Weldadigheid, de typologie, de vormgeving en het materiaalgebruik alsmede vanwege de ligging in een waardevol gebied. Uniek.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
507333
Complexnaam
Hoeve Prinses Marianne
Provincie
Gemeente
Complexomschrijving

Inleiding

Boerderijcomplex bestaande uit een boerderij en een vrijstaande hooischuur. De boerderij is gebouwd in 1913 ter vervanging van een door brand verwoeste boerderij uit 1864. De hooischuur stamt uit de tijd van de oude boerderij. Beide onderdelen zijn kenmerkend voor de ommezwaai van een kleinschalige naar een grootschalige bedrijfsvoering binnen het landbouwbedrijf van de Maatschappij van Weldadigheid.

Waardering

Boerderijcomplex van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege de landbouwkundige ontwikkeling binnen de Maatschappij van Weldadigheid, de typologie, de vormgeving en het materiaalgebruik alsmede vanwege de ligging in een waardevol gebied. Uniciteitswaarde.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Hooischuur Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Koningin Wilhelminalaan 33 8384 GG Wilhelminaoord BY Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
H 2421 Vledder
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1864 1864 vervaardiging
Ambachten
Name Beroep Notitie
Maatschappij van Weldadigheid ; Drenthe architect / bouwkundige / constructeur
Naar boven