Kapelanie, Berg en Terblijt

Inleiding

In een traditionele bouwstijl in 1933 naar een ontwerp van de architecten F.P.J. Peutz en W. Sprenger gebouwde KAPELANIE.

De kapelanie is vrijstaand gesitueerd.

De bijbouw van een garage is uitgesloten van bescherming.

Omschrijving:

De kapelanie heeft een in de lengterichting geplaatste rechthoekige plattegrond telt één deels twee bouwlagen en wordt afgedekt met een lessenaarsdak en een tentdak met leien in Maasdekking. Het toegepaste bouwmateriaal is mergel en Kunradersteen. Asymmetrische indeling frontgevel. Uitbouw aan rechterzijgevel in een bouwlaag met lessenaarsdak. In dit geveldeel de entree met een rondboogvormige houten deur.

Plint in Kunradersteen, optrek in mergel. Rechthoekige houten vensters deels met glas-in-lood bovenlichten.

Indeling INTERIEUR redelijk intact, overigens niet beschermenswaardig.

Waardering:

De kapelanie is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling. De kapelanie bezit architectuurhistorische waarde wegens het belang voor het oeuvre van de architecten F.P.J. Peutz en W. Sprenger en de toepassing van mergel als bouwmateriaal. Ensemblewaarde ontleent de kapelanie aan de situering in de onmiddellijke nabijheid van de Sint Monulphus en Gondulphuskerk van Berg en Terblijt, en daarmee van belang voor het aanzien van deze plaats. De kapelanie is tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur en de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

507241
Kerk,pastorie,kapelanie,baarhuisje

Inleiding:

In 1933 te Berg en Terblijt naar een ontwerp van de architecten F.P.J. Peutz en W. Sprenger gebouwde KATHOLIEKE KERK, met PASTORIE en KAPELANIE. Het tegenover het kerkgebouw gelegen BAARHUISJE behoort eveneens tot dit complex.

Het complex is op een ten opzichte van de Rijksweg iets hoger gelegen rechthoekig terrein gesitueerd. De pastorie is tussen de kerk en de Rijksweg gelegen en is via de sacristie met de kerk verbonden. De kapelanie is gelegen aan de overzijde van de weg die het terrein van het complex doorsnijdt. Aan deze zijde van weg tegenover het kerkgebouw ligt het kerkhof met het baarhuisje.

De kerk is gebouwd in een neo-gothische trant, pastorie, kapelanie en baarhuisje in een traditionele bouwstijl.

Kerk, pastorie en kapelanie en baarhuisje zijn omgeven door gazons en kleine boomgroepen.

Omschrijving:

Katholieke kerk, pastorie, kapelanie en baarhuisje. Het toegepaste bouwmateriaal is mergel en Kunradersteen.

Waardering:

Het geheel van kerkgebouw met pastorie, kapelanie en baarhuisje bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke en typologische ontwikkeling. De kerk en in mindere mate de pastorie, kapelanie en het baarhuisje bezitten architectuurhistorische waarden vanwege het belang voor de bovenregionale geschiedenis van de architectuur, als voorbeelden van het oeuvre van de architecten F.P.J. Peutz en W. Sprenger, vanwege de esthetische kwaliteit van de ontwerpen, het gebruik van mergel en Kunradersteen als bouwmateriaal en de bijzondere samenhang tussen ex- en interieur m.n. van het kerkgebouw. Ensemblewaarde ontleent dit complex aan de situering in de kern Berg en Terblijt en verbonden met de ontwikkeling van deze kern in de jaren dertig. Het complex is tevens van betekenis voor het aanzien van deze kern. Kerkgebouw, pastorie, kapelanie en baarhuisje zijn tenslotte van algemeen belang op grond van de architectonische gaafheid van ex- en interieur van het kerkgebouw en het exterieur van de overige gebouwen. Het complex is tevens van belang wegens architectuurhistorische, typologische en functionele zeldzaamheid.

Kapelanie Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning oorspronkelijke functie Ja
Rijksweg 71 6325 AB Berg en Terblijt Berg Ja