Boterdijk 91, De Kwakel

Inleiding

Voormalige WAGENSCHUUR met paardenstal, behorend bij het boerderijcomplex "Leeuwarden". Het object dateert uit het vierde kwart van de 19de eeuw en is gelegen ten westen van de langhuisboerderij.

Omschrijving

De wagenschuur op rechthoekige grondslag is opgetrokken in machinaal gevormde baksteen en gedekt door een zadeldak met Hollandse pannen. De noklijn staat loodrecht op de Boterdijk.

De voorgevel (N) is rijk versierd en heeft dubbele, getoogde wagendeuren, geflankeerd door twee rondbogige vensters en in de top een ijzeren oculus met bloemvormige onderverdeling. Afwisselend rode en gele bakstenen sieren het omsluitend metselwerk. Gesneden houten windveren met à-jourwerken een gevelmakelaar sluiten de gevel af.

De linker zijgevel (O) duidt met drie deuren van stijl- en regelwerk op een indeling van het gebouw in drie ruimten: de wagenschuur, een paardenstal en een opslaghok. Elke ruimte wordt verlicht door een getoogd, gietijzeren stalraam.

De rechter zijgevel (W) grenst aan de rand van het kavel en is voorzien van twee, eveneens getoogde, gietijzeren stalramen.

De achtergevel (Z) heeft een daklijst met een makelaar.

Waardering

De voormalige wagenschuur met paardenstal is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als historisch-functioneel onderdeel van boerderijcomplex "Leeuwarden" en als voorbeeld van een 19de-eeuwse wagenschuur in rijke streek-eigen bouwtrant op het Noordhollandse platteland.

506503
Leeuwarden

Inleiding

BOERDERIJCOMPLEX "Leeuwarden", daterend uit 1894, gelegen aan de zuidzijde van de Boterdijk. Het boerderijcomplex bestaat uit een langhuisboerderij met zomerhuis, wagenschuur en een toegangshek, tezamen gelegen op een smalle kavel omgeven door sloten en uitgevoerd in traditioneel-ambachtelijke bouwtrant. Het op karakteristieke wijze door wilgen omgeven woongedeelte ligt aan de straatzijde, waaraan in het verlengde het stalgedeelte is gebouwd. De gebouwen volgen de kavelverdeling en zijn noordoost/zuidwest georiënteerd. Toegang tot het met grind bestrooide erf wordt verkregen via een dam over een wegsloot, waarop een dubbel gietijzeren hek staat.

Complex-omschrijving

Van het boerderijcomplex ligt de langgerekte langhuisboerderij centraal op de kop van het kavel, met links - door middel van een tussenlid verbonden - het zomerhuis.

De vrijstaande wagenschuur bevindt zich westelijk op het erf, waarbij een berijdbaar pad tussen langhnuis en wagenschuur aansluit op de dam met toegangshek bij de wegsloot.

Waardering

Het boerderijcomplex Leeuwarden is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een uit het eind van de 19de eeuw daterende langhuisboerderij van het voergangtype met bijgebouwen en toegangshek op het Noordhollandse platteland. Daarnaast heeft het boerderijcomplex ensemblewaarde door zijn ligging binnen de oorspronkelijke, smalle opstrekkende kavelstructuur in het Noordhollandse polderland en door zijn beeldbepalende verhoogde ligging in het open veenweidelandschap en door het omringende geboomte.

Boterdijk 91 1424 ND De Kwakel BY Ja
C 1456 Uithoorn