Hoeve Vogelzang, Eys

Inleiding

"Hoeve Vogelzang" is een in traditioneel-ambachtelijke stijl gebouwde GESLOTEN HOEVE met een woonhuis tweede helft 19 de eeuw en oudere bedrijfsgebouwen. De hoeve is markant gesitueerd in het glooiende landschap buiten de bebouwde kom van de kern Eys. Vogelzang wordt al in 1539 vermeld. Op de kaart van Tranchot (1803) staat de hoeve als "Goudenrathhof" aangegeven. Het kadastrale minuutplan van ca. 1835 toont een binnenplaats omsloten door twee haakvormig aangelegde gedeelten. In een der gevels van het bedrijfsgedeelte rond de binnenplaats vormen muurankers het jaartal 1727. Het woonhuis vormt een onlosmakelijke eenheid met de oudere bedrijfsgebouwen. De naoorlogse aanbouw en bijbouw zijn uitgesloten van bescherming.

Omschrijving

Hoeve rondom een gesloten binnenplaats, omgeven door gebouwen van Kunrader steen deels met venster- en deuromlijstingen van baksteen. Het geheel heeft een rechthoekige plattegrond, telt twee bouwlagen en wordt afgedekt met zadeldaken met Hollandse pannen. De zuidvleugel met iets breder woongedeelte werd gebouwd in de tweede helft van de 19 de eeuw. Deze vleugel wordt aan de oostkant afgesloten door een topgevel, waarin bakstenen vensteromlijstingen gekoppeld zijn aan een hoger opgaande rondboogomlijsting als middenmotief.

Achter de boerderij een klein bakhuis geheel opgetrokken in Kunrader steen met een pannenzadeldak.

Waardering

De Hoeve Vogelzang is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling. De boerderij bezit streekgebonden architectuurhistorische waarde vanwege het materiaalgebruik en wegens de karakteristieke hoofdvorm van de schikking van gebouwen rondom een hof, en de ornamentiek. Het object bezit ensemblewaarde vanwege de markante situering in het glooiende landschap nabij de bebouwde kom van de kern Eys waardoor de agrarische relatie tot het grondgebruik tot uitdrukking wordt gebracht. De hoeve is tenslotte van algemeen belang vanwege de architectonische gaafheid van het exterieur. Tevens bezit Hoeve Vogelzang zeldzaamheidswaarde.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
506471
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Boerderij(M1) Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Mr dr Froweinweg 67 6287 CB Eys Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Gesloten hoeve
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
R 154 Wittem
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1870 1870 vervaardiging
Naar boven