Burchtstraat 2, Kuinre

Inleiding

Het betreft een in opdracht van de Heidemij in ca. 1930 gebouwde woning die in 1941 of 1942 vanuit de Wieringermeer naar Kuinre is overgebracht om te dienen als onderkomen voor personeel dat aan de inpoldering van de Noordoostpolder leiding gaf.

Omschrijving

Op betonnen fundering geplaatste houten ingenieurswoning onder met Hollandse pannen gedekt zadeldak. Symmetrische topgevel met drie uitkragende geledingen. Begane grond met horizontaal beschot, verdieping en zolder zijn verticaal beschoten. Draairamen met horizontale roedenverdeling. Achtergevel met moderne, gewijzigde geveltop. Zijgevel met klein aanbouwtje. In de achtertuin een bijbehorend houten schuurtje onder plat dak. Links van het huis een aangebouwde garage.

Waardering

Deze houten woning is architectuur-historisch van belang vanwege vormgeving en materiaalgebruik, die bepaald zijn door de wens het geheel te kunnen verplaatsen. Als overblijfsel van de wordingsgeschiedenis van de nieuwe polder (die op het oude land met ingrijpende gevolgen gepaard ging) is het gebouw van historisch belang. Omdat van het type ook bij andere inpolderingen niet veel voorbeelden zijn overgebleven, heeft het ook belangrijke zeldzaamheidswaarde.

Burchtstraat 2 8374 KC Kuinre Ja
C 386 Kuinre