Kerkpad 4, Ursem

Inleiding

Aan rand van begraafplaats bij Nederlands hervormde kerk van Ursem gelegen BAARHUISJE, waarschijnlijk gebouwd in het laatste kwart van de 19deeeuw.

De Nederlands hervormde kerk is reeds als rijksmonument beschermd.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwd baarhuisje bestaande uit één bouwlaag onder zadeldak met zwarte Hollandse pan, gladde windveren en gootlijsten.

Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen. De voorzijde heeft een dubbele opgeklampte deur met getoogde bovenzijde. De rechterzijde (O) heeft in het midden een klein getoogd venster met houten roedenverdeling. De linkerzijde is hieraan gelijk. De achterzijde heeft een rond venster met houten kruisvormige roedenverdeling.

De inwendige constructie bevat muurstijlen, de kap is beschoten.

Waardering

Het baarhuisje is van algemeen belang uit architectuur- en cultuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van begraafplaatsarchitectuur op het platteland. Het baarhuisje heeft ensemblewaarde in relatie tot de Nederlands hervormde kerk en de begraafplaats.

502535

Baarhuisje Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen oorspronkelijke functie Ja
Kerkpad 4 1645 VN Ursem Ja
O 1984 Wester-Koggenland