Inleiding

Aan de zuidzijde van de Kaasmarkt geplaatste BAROMETER, met de voorzijde gericht op het noorden. De barometer dateert, getuige een opschrift op de wijzerplaat, uit 1878.

Omschrijving

De ronde barometer met een groene ijzeren kast met dichte achterwand is geplaatst op een eveneens groene gietijzeren zuil. Deze zuil is voorzien van cannelures en gekleurde gietijzeren ornamenten aansluitend op de kast. De wijzerplaat is wit met zwart opschrift. De barometer wordt aan de bovenzijde bekroond door een smeedijzeren ornament.

Waardering

De barometer is van algemeen belang vanwege de typologische waarde en omwille van de uniciteitswaarde als zijnde een 19de-eeuws meteorologisch instrument.

Barometer Voorwerpen op pleinen en dergelijke Straatmeubilair oorspronkelijke functie Ja
Medemblik Barometer Kaasmarkt, Centrum Ja