U bent hier

Park, vijvers en weg Rolduc.

  • Picture of Park, vijvers en weg Rolduc.
  • Picture of Park, vijvers en weg Rolduc.
Locatie
Adres: 
Heyendallaan 82
6464 EP Kerkrade
Monumentnr: 

513726

Beschrijving

Inleiding

Vijvers met bosaanplant, bronnenbos genaamd Frawensieff en oude toegangsweg nabij het gebouwencomplex Rolduc genaamd Chemin de d'Abbaye.

Omschrijving

Viertal aangelegde vijvers op verschillend niveau waardoor overloop plaatsvindt. Rond de deels boogvormige vijvers een wandelpad. Bosaanplant op de taluds. In dit zogenoemde bosquet bevinden zich de bronnen die de vijvers van water voorzien.

Vanuit een pomphuis bij de hoogste vijver werd water opgepompt naar de watertoren van het gebouwencomplex. Van hieruit werd het gehele abdijcomplex van water voorzien.

Het Frauwensieff betreft een hellend waterrijk bronnengebied, noordelijk van het gebouwencomplex Rolduc. Het deels beboste gebied, waarin zich de bronnen bevinden, is een restant van de in de 12de eeuw beginnende ontginning t.b.v. landbouwgronden. De bronnen van de Frawensieff hebben hetzelfde voedingsgebied als de bronnen die in Rolduc het water leveren voor de vijvers in het zogenoemde bosquet.

De Chemin de d'Abbaye is een noord-zuid gerichte eeuwenoude voormalige hoofdtoegangsweg naar Rolduc. Het noordelijk deel is reeds bekend uit het midden van de 16de eeuw en het zuidelijk deel is tesamen met de Nieuwstraat en de Steenwegen, tussen 1784 en 1786 aangelegd. Beide delen zijn bestraat met kasseien voorzien van een opsluitband. Het noordelijk wegdeel is deels opengebroken en deels zwaar beschadigd. Het zuidelijk deel verkeert nog in een gave toestand. Dit historisch tracee van de Heyendahllaan loopt vanaf de Nieuwstraat, via de vijfsprong westelijk gelegen van Rolduc, tot aan de Van Gilsstraat, ter hoogte van de Ailbertuslaan.

Waardering

Het geheel van vijvers, bronnenbos en oude toegangsweg bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geografische en landschappelijke ontwikkeling. Ensemblewaarde ontleent het geheel aan zijn betekenis als essentieel onderdeel van het complex Rolduc dat cultuurhistorisch en architectuurhistorisch van nationaal belang is. Het geheel is van algemeen belang in relatie tot de visuele gaafheid van de landschappelijke omgeving. Het geheel bezit eveneens typologische en functionele zeldzaamheid.

Eigenschappen
Functies
FunctieCategorieFunctietypeIs hoofdfunctie
Weg(C)Weg- en waterbouwkundige werkenoorspronkelijke functieNee
Tuin, park en plantsoenKastelen, landhuizen en parkenoorspronkelijke functieNee
Tuin, park en plantsoenKastelen, landhuizen en parkenoorspronkelijke functieJa
Adressen
StraatHuisnummerToevoegingPostcodeSitueringLocatieWoonplaatsIs hoofdadres
Heyendallaan826464 EPKerkradeJa
Bouwstijlen
StijlSubstijlZuiverheidNotitie
Landschapsstijlinvloeden
Perceel
Kadastrale gemeenteSectieObjectAppartementPerceel
KERKRADEB10413
KERKRADEB10414
KERKRADEB10408
KERKRADEB10411
KERKRADEB9971
KERKRADEB2309
KERKRADEB10416
KERKRADEG3274
KERKRADEG3544
KERKRADEB10412
KERKRADEG2749
KERKRADEG3543
KERKRADEG3270
KERKRADEB7725
KERKRADEB1192
KERKRADEB10415
KERKRADEG3545
Bouwperioden
AmbachtBeginEindeNotitie
vervaardiging18001800Weg
verbouwing19001900Aanleg bosquet en vijvers.