Lenteplein 2, Scherpenisse

Omschrijving

Woning, een bouwlaag hoog met kap, met een symmetrische rode bakstenen lijstgevel met gele bakstenen strekken boven de gevelopeningen, gepleisterde plint en raamdorpels; rozetankers, houten 2x3 ruits schuiframen en een houten voordeur met een klassieke omlijsting, glas-in-lood bovenramen. In de voorgevel een gedenksteen met bouwjaar 1883. Twee schuifvensters in de zijgevel. Zadeldak tussen topgevels, gedekt met rode tuile du nord. Aan de achterzijde bevindt zich de aangebouwde keuken/keet, eveneens uit rode baksteen, voorzien van schuiframen en een zadeldak gedekt met gesmoorde platte friese pannen. Deze aanbouw werd in 1935 door een muurwerk van gele baksteen met de woning verbonden.

In het interieur van de woning zijn diverse originele onderdelen aanwezig, zoals ondermeer een houten kastenwand in de rechter voorkamer met daarachter een opkamer; in de kelder gewelfjes met stalen gebint.

Waardering

De woning is van belang als hoofdonderdeel van het boerderij-complex. De woning is een goed voorbeeld van een sobere, traditionele woning met neo-classicistische details en als zodanig van architectuurhistorische waarde.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
496007
Complexnaam
Boerderijcomplex
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Traditioneel boerderijcomplex in de dorpskom gelegen, waarvan de woning gebouwd werd in 1883 in opdracht van D. Bolier Gabrzn, burgemeester en aannemer van openbare werken, die het niet zelf bewoonde. De dwarsdeelschuur, die zich oorspronkelijk achter het woonhuis bevond, werd na een brand in 1935 aan de woning en in het verlengde daarvan herbouwd. Het complex bestaat voorts uit een losstaande schuur met wagenhuis en stalletje. Achter de schuur bevindt zich de mestvaalt.

Waardering

Het in traditionele stijl opgetrokken complex, waarvan de woning elementen bezit met classicistische invloed, heeft cultuurhistorische en architectuurhistorische waarden. Het complex is eveneens van belang vanwege de situering in de dorpskern van Scherpenisse, waardoor het agrarische karakter van het dorp wordt benadrukt. Het complex is een compleet geheel uit diverse bouwperioden.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Woonhuis Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Lenteplein 2 4694 CT Scherpenisse Ja
Types
Hoofdcategorie Subcategorie Beschrijving Notitie
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) MRS-aanv. Eengezinshuis
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
E 582 Scherpenisse
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1883 1883 MRS-aanv. vervaardiging
Naar boven