Stadszicht, Tholen

Inleiding

Monumentaal, rijk en bijzonder vormgegeven Jugendstil villa-woonhuis, in 1909 naar ontwerp van J. (Rey) te Bergen op Zoom gebouwd.

Omschrijving

De villa is opgetrokken uit geglazuurde baksteen. De zuidoost- hoek wordt geaccentueerd door een achtzijdig torentje, met topgevels en een lantaarn, beginnend op de verdieping. De zijgevels zijn gepleisterd. De bogen en friezen zijn uitge- voerd in gekleurde, geglazuurde baksteen. Gevelbanden met van motief voorzien tegelwerk. Houten beschot in de geveltoppen, afgewerkt met kruiselings geplaatste windveren. Houten, getoogde kozijnen, enkel en samengesteld, met schuiframen. Gebogen bovenramen en -lichten met dito roedeverdeling. Onder de hoektoren een veranda, via vleugeldeuren met zijlichten toegankelijk; sierlijke smeedwerk hekjes aan de veranda en het hoekbalkon.

De villa heeft een schilddak met plat; kleine houten dakkapel op het voorschild. Het torentje is voorzien van steekkapjes. Alle dakvlakken zijn gedekt met groene, geglazuurde kruispannen.

Naast de voormalige voordeur een gevelsteen met opschrift: "De eerste steen gelegd door M.P.J.E. la Fonteyn 27 juli 1909".

In het interieur zijn vrijwel geen originele zaken uit de bouwtijd aanwezig. In de entree aan de achterzijde bevinden zich in een rondboog vijf vensters met figuratieve voorstel- lingen met betrekking tot de landbouw. Deze zijn uitgevoerd in gekleurd glas-in-lood door "In de Speijkermandt ateliers voor Geschilderd Gebrand Glas. Bouoy, Dordt".

Waardering

Monumentale villa uitgevoerd in een rijke Jugendstil-architectuur. Goed voorbeeld van villa-achtige woning bij een boerde- rij, een ontwikkeling die karakteristiek is voor de streek. Als zodanig van architectuur- en cultuurhistorische waarde en van visuele betekenis in het agrarische landschap.

495971
Stadszicht

Inleiding

Het complex bestaat uit een monumentaal, rijk en bijzonder vormgegeven Jugendstil villa-woonhuis uit 1909 genaamd "Stads- zicht", gebouwd in opdracht van M.P.J.E. La Fonteyn, koopman te Halsteren, die de hofstede vervolgens verpachtte, en een Jugendstil bruggetje met toegangshek. De schuren op het erf vallen buiten de bescherming.

Waardering

Het complex is van belang als goed voorbeeld van, in Zeeland vrij zeldzame, rijke Jugendstil-architectuur. Zie ook objectgegevens.

Luchtenburgseweg 4 4691 PA Tholen Ja
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) MRS-aanv. Villa