Inleiding

PASTORIE gebouwd in 1862 in een enigszins Eclectische trant. In opdracht van de kerkvoogdij werd door Architectenbureau P. de Groot (Meppel) een restauratieplan gemaakt en uitgevoerd in 1975. De oostelijke aanbouw valt buiten de bescherming.

Omschrijving

Op symmetrische en kruisvormige grondslag gebaseerd woonhuis waarvan het haaks op de weg gelegen middenstuk twee bouwlagen omvat en gedekt wordt door een zadeldak belegd met geglazuurde hollandse pannen; schoorstenen met kappen; gietijzeren mastgoten waaronder een geschulpt boeibord; windveren met makelaar. Aan noord- en zuidzijde een vleugel met plat dak. Gevelopbouw in lichtgrijs pleisterwerk met donker grijze schijnvoegen; rondboogvensters met oorspronkelijke roedeverdeling (kleurstelling beige kozijnhout; wit raamhout). De vensters aan de straatzijde hebben gepleisterde 'wenkbrauwen'. Topgevel met een gekoppeld rondboogvenster.

Waardering

Pastorie van cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een religieuze ontwikkeling; van architectuurhistorisch belang vanwege de vormgeving, het materiaalgebruik, de samenhang tussen interieur en exterieur; vanwege de gaafheid en de regionale zeldzaamheid; van belang in verband met het complex.

482949
NH. Kerk

Inleiding

COMPLEX bestaande uit een Nederlands Hervormde KERK en bijbehorende PASTORIE. De in Waterstaatsstijl uitgevoerde kerk is gebouwd in 1868-1869 en bezit onder meer een beschermd orgel. De pastorie is in 1862 gebouwd in een eclectische trant.

Waardering

Nederlands Hervormde kerk en Pastorie van cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een religieuze ontwikkeling; van architectuurhistorisch belang vanwege de vormgeving, het materiaalgebruik, de samenhang tussen interieur en exterieur; vanwege de gaafheid en de regionale zeldzaamheid; tevens is het complex van belang vanwege de ruimtelijke samenhang van de onderdelen en van het complex ten opzichte van de omgeving.

Hoofdweg 185 9421 PD Bovensmilde Ja