Hoofdstraat 9, Zwiggelte

Inleiding

ZUDDENSCHUUR, aanvankelijk voor de opslag van brandstof, in oorsprong vermoedelijk rond 1850 gebouwd in een ambachtelijke en traditionele stijl.

Omschrijving

Overkapping, van oorsprong met open wanden, bestaand uit drie gebinten met pen-en-gat verbinding en een aan een zijde doorgetrokken rieten schilddak met gevlochten nok.

Zuddenschuur van belang als essentieel functioneel onderdeel van het boerderijcomplex.

479654

Inleiding

Boerderijcomplex bestaande uit BOERDERIJ met aangebouwde STAART (BIJSCHUUR) en een vrijstaande ZUDDENSCHUUR, gelegen in de kom van het dorp; van oorsprong midden 18e-eeuws maar rond 1890 op karakteristieke wijze aangepast. Het erf is gedeeltelijk met keien bestraat. De boerderij is inmiddels in gebruik als woonhuispraktijkruimte.

Waardering

Boerderijcomplex van cultuurhistorisch belang vanwege de groei- en ontstaansgeschiedenis van een representatieve drentse boerenbehuizing; van architectuurhistorisch belang vanwege de ambachtelijke en zorgvuldige vormgeving en de herkenbaarheid ten opzichte van de bijgebouwen en de visuele gaafheid van de dorpse omgeving; van stedebouwkundig belang vanwege de ligging in de kern van het dorp en als belangrijk onderdeel van de oorspronkelijke nederzettingsstructuur.

Hoofdstraat 9 9433 PA Zwiggelte BY Ja
U 531 Westerbork