Dorpsstraat 9, Orvelte

Inleiding

In ambachtelijke stijl gebouwde SMEDERIJ uit 1876, overgeplaatst in 1974 vanuit Steenbergen (gemeente Zuidwolde). De smederij staat op hetzelfde perceel als de eveneens beschermde boerderij Dorpsstraat 7, doch houdt daarmee functioneel geen verband; reden waarom beide gebouwen afzonderlijk worden beschermd.

Omschrijving

Op rechthoekige grondslag gebaseerd en in baksteen opgetrokken gebouw van een bouwlaag, gedekt door een schilddak belegd met oud hollandse pannen; schoorsteen. Gevelopbouw met handgevormde steen; voorgevel met opgeklampte houten deur met 6-ruits bovenlicht; 15-ruits schuiframen met luiken; staafankers. Achtergevel met 4-ruits raam en 9-ruits schuifraam met luiken. Linker gevel met opgeklampte deur, klein 6-ruits raam met luiken.

INTERIEUR met blaasbalg (handbediening) geplaatst achter de vuurplaats.

Waardering

Smederij van cultuurhistorisch belang vanwege de betekenis ten opzichte van het beschermd gezicht Orvelte en vanwege de specifieke functionele ontwikkeling van een kleinschalig esdorp; van architectuurhistorisch belang vanwege het ontwerp en het materiaalgebruik; tevens van belang in verband met de gaafheid; van stedebouwkundig belang vanwege de betekenis in het beschermd dorpsgezicht Orvelte.

Smederij Boerderijen, molens en bedrijven Nijverheid oorspronkelijke functie Ja
Dorpsstraat 9 9441 PD Orvelte Ja