Groningerstraat 30, Vries

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

STOOKHOK, gebouwd rond 1890 en behorend bij het herenhuis Bosch en Vaart. Het ten westen van de oranjerie gelegen gebouw pand is een goed voorbeeld van vakwerkarchitectuur.

Omschrijving

Op rechthoekige grondslag gebaseerd verdiepingloos stookhok, opgetrokken uit met baksteen gevuld en op een plint van Bentheimer zandsteen rustend vakwerk en gedekt door een met geglazuurde platte Friese pannen belegd zadeldak; windveren. Het pleisterwerk is voorzien van diagonale schijnvoegen. Opgeklampte deur in west- en zuidgevel (deels eveneneens voorzien van diagonale groef); smalle vensters met wenkbrauw.

Waardering

Stookhok van cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang; tevens van belang als voormalig functioneel onderdeel van het complex Bosch en Vaart. Uniek en redelijk gaaf.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
478157
Complexnaam
Bosch en Vaart
Provincie
Gemeente
Plaats
Complexomschrijving

Inleiding

Het aan het Noord-Willemskanaal gelegen complex Bosch en Vaart bestaat uit het gelijknamige HERENHUIS, een ORANJERIE (ook bekend als appelschuur) met STOOKHOK, een TUINKOEPELTJE en een KOETSHUIS. Herenhuis en oranjerie dragen de kenmerken van het Eclecticisme en de Chaletstijl.De geschiedenis van Bosch en Vaart is niet volledig te achterhalen. Getuige de gevelsteen in het herenhuis is het complex opgericht in 1881 in opdracht van de familie Inden. Indertijd droeg het huis de naam Villa Anna.

Het herenhuis is gelegen in een in landschappelijk stijl aangelegde tuin; de oranjerie met naastgelegen stookhok ligt op het terrein van de boomgaard; het koetshuis ligt op de zuidelijke rand van het oorspronkelijke terrein; het tuinkoepeltje staat aan het begin van de lange (opnieuw) met bomen beplante en door een houten hek tussen lagen bakstenen gemarkeerde oprijlaan aan de Groningerstraat.

Waardering

Het complex Bosch en Vaart, bestaande uit een herenhuis, een oranjerie met bijbehorend stookhok, een tuinkoepeltje en een koetshuis is uit een oogpunt van cultuurhistorie van nationaal belang vanwege de bijzondere technische en typologische ontwikkeling; tevens is het complex van architectuurhistorisch belang vanwege de vormgeving, het ontwerp, de gaafheid, de herkenbaarheid en de zeldzaamheid; daarnaast is het complex van stedebouwkundig belang vanwege de grote onderlinge samenhang tussen de gebouwen en de inrichting van het terrein.

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
Groningerstraat 30 9481 TD Vries BY Ja
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
T 547 Vries
Bouwperioden
Start Eind Notitie Beschrijving
1890 1890 vervaardiging
Naar boven