Binnendijk 3, Nieuw- en Sint Joosland

Uit 1676 daterende Zeeuwse HOEVE, bestaande uit: - een woonhuis zonder verdieping onder met rode verbeterde Hollandse pannen gedekt zadeldak tussen tuitgevels met vlechtingen en met tegen de oostelijke zijgevel aangebouwd een uit de bouwtijd daterend, iets lager en smaller ouderhuis onder met blauwe kruispannen en rode Hollandse pannen gedekt zadeldak, waartegen aan de noordzijde een latere, met rode Hollandse pannen gedekte afhang; alles in schoon metselwerk (gele IJsselsteen met in rode baksteen ingemetselde figuren in de Oostelijke topgevel) met wit geverfde plint en met staafankers; 10-, 12-, 20- en 25-ruits schuifvenster(s) met luik(en), 4-ruits draaivenstertjes, kloostervenster met luik onder en 4- (6-) ruits bovenlicht in de geveltoppen van het woonhuis, kelderlicht en opkamervenster (T-venster); deuren met bovenlichten. Inwendig: twee kelders met plavuizen vloeren en plinten; rond de haard in het woonhuis een muurvlak van witte tegels met drie 18e eeuwse, mangaanviolette tegeltableaux (hond, kat en landelijk tafereel); enkelvoudige balklagen met nog enkele consoles; oorspronkelijke kap met drie jukspanten en eiken dakbeschot. - een ca. 1945 enigszins ingekorte, houten Zeeuwse schuur onder met riet gedekt zadeldak met schild (voor) en tegen in ca. 1945 in baksteen opgetrokken puntgevel (achter); in de geteerde, gepotdekselde houten wanden twee stel mendeuren, mestdeurtjes, 4-ruits venstertjes en staldeuren. Fraai en gaaf voorbeeld van een 17e eeuwse Zeeuwse hoeve, daterend van kort na de inpoldering van St. Joosland (1631).

Binnendijk 3 4339 PK Nieuw- en Sint Joosland Ja
V 861 Middelburg