Fraeylemaborg, Slochteren

HOOFDGEBOUW. Een der weinige overgebleven omgrachte Groninger borgen van betekenis. In de kern uit de 16e eeuw daterend, maar herhaaldelijk verbouwd, het laatst kort na 1781. Sindsdien vertoont het gebouw de vorm van een edelmanshuis, bestaande uit een hoofdvleugel met midden-aanbouw aan de oostzijde en een ingebouwde, excentrisch geplaatste toren aan de westzijde, twee aan die zijde haaks op de uiteinden van de hoofdvleugel staande dwarsvleugels en een aanbouw tegen de buitenzijde van de noorder dwarsvleugel. Al deze bouwlichamen worden gedekt door schilddaken, waarvan dat van de hoofdvleugel door een twee- en die van de dwarsvleugels ieder door een vierkante bakstenen schoorsteen wordt bekroond. De daken zijn van dakkapellen voorzien.

De voorgevel heeft een middenrisaliet met vertande natuurstenen hoekblokken, een bekronende balustrade waarop vier beelden en een omlijsting van de ingangspartij met pilasters, balustrade voor het (loze) venster boven de deur, twee Lodewijk XVI-vazen en twee consoles met triglyfen onder de gootlijst, alles aangebracht bij de verbouwing kort na 1781. De van vierkant in achtkant overgaande toren wordt bekroond door een houten bovenbouw met gezwenkte spits; de twee slagklokken van het uurwerk zijn op uitzonderlijke wijze aan smeedijzeren armen buiten het torenlichaam opgehangen. Tegen de aanbouw aan de oostzijde een balkon met smeedijzeren leuning, evenals de empire roedenverdeling in de vensters daterend uit de eerste helft van de 19e eeuw.

Inwendig een rijkversierde Lodewijk XIV-schoorsteenmantel en -boezem alsmede een beschilderde balkenzoldering in de noorderdwarsvleugel. Voornamelijk interieurs uit de periode kort na 1781, waaronder die van de voorhal en de grote zaal met Lodewijk XVI-stucversiering waarin de wapens De Sandra Veldtman en Wolthers.

46896
Fraeylemaborg
Complexomschrijving

BUITENPLAATS FRAEYLEMABORG. Kern van een adellijk goed, gevormd door een edelmanshuis met bijbehorende gebouwen en terrein behorende tot de zeer schaarse Groninger borgen met omvangrijke parkaanleg en bestaande uit een hoofdgebouw, terreinen met een parkaanleg begrensd volgens een stippellijn op de bijbehorende kadastrale kaart 8305/4 van december 1985, parkelementen en gebouwde objecten. Parkcompositie als aangegeven op de bijbehorende aanleg/structuurkaart 8305/5 van augustus 1983.

De historische buitenplaats Fraeylemaborg heeft de volgende, samenstellende onderdelen:1. HOOFDGEBOUW, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46896.

2. PARKAANLEG, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46897.

3. SCHUUR, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46899.

4a. WESTELIJKE BOERDERIJ, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46900.

4b. STOOKHUT, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46901.

5. HOOFDINRIJHEK, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46902.

6. BRUG OVER BUITENGRACHT, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46903.

7. TWEE VAZEN, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer.

8. ZUIDER SCHATHUIS, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46905.

9. NOORDER SCHATHUIS, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46906.

10. DUIVENTOREN, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46907.

11. BRUG OVER SLOTGRACHT, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46908.

12. VOORHOF, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46909.

13. VIER VAZEN, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46910.

14. TWEE BEELDEN, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46911.

15. PRIEEL, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46912.

16. TWEE URNEN, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46913.

17. GROTE VAAS TEN OOSTEN VAN DWARSGERICHTE VIJVER, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46914.

18. BEELD VAN "POMONA", zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46915.

19. BEELD VAN FLORA, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46916.

20. GROTE VAAS BIJ OOSTELIJK UITEINDE VAN GROTE VIJVER, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46917.

21. GROTE VAAS IN ZUID-OOSTHOEK, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer 46918.

Hoewel vooral in de bosgebieden aan een zekere verwildering ten prooi gevallen en in zijn samenhang aangetast door een verstoring tussen park en overbos, is het onderhavige geheel, bestaande uit een hoofdgebouw, bijgebouwen, duiventil en toegangshek, een park en een overbos, voorzien van bruggen, siervazen en beelden wegens de omstandigheid,

- dat het de enige van de weinige nog bestaande Groninger borgen betreft die bovendien een groot en vrij gaaf bewaard park bezit,

- dat dit park een door de grondparcellering bepaalde, karakteristieke langgerekte vorm vertoont,

- dat deze vorm extra wordt geaccentueerd door een bijna over de volle lengte aangegeven, grotendeels door bebossing omsloten middenas,

- dat bij de verandering in landschapsstijl de heldere, grootse opzet van de eraan ten grondslag liggende laat-barokke aanleg herkenbaar is gebleven,

- dat het bij die gelegenheid aangebrachte padenpatroon bij uitzondering grotendeels onveranderd is gebleven,

- dat tot de versiering van het park een aantal monumentale 18e-eeuwse siervazen en enkele beelden behoren, een uniek voorbeeld van een voorname Groninger borg met bijbehorend park van opmerkelijke aanleg, en daarmede van algemeen belang door de belangrijke plaats die zij inneemt in de geschiedenis van de beeldende kunsten, de architectuur en de tuinkunst in Nederland.

Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats oorspronkelijke functie Ja
Hoofdweg 30 9621 AL Slochteren Ja