Hoofdweg 259, Paterswolde

Inleiding

Haaks op de weg gelegen hoofdzakelijk tweede helft negentiende eeuwse, voormalige TUINMANSWONING, gebouwd met Chaletstijl-achtige motieven. Het zeer dicht op de weg staande gebouw behoorde bij het inmiddels afgebroken, naastgelegen landhuis Rozenburg.

Omschrijving.

Verdiepingloos woonhuis op rechthoekige grondslag, opgetrokken uit baksteen en aan voorzijde gedekt door een zadeldak belegd met pannen; aan achterzijde door een zadeldak met een lagere noklijn. Het voorste gedeelte heeft gepleisterde gevels met daarin ramen met luiken en boven het kalf een rondboog bovenlicht met vork-tracering. In de topgevel twee kwart-rond vensters binnen een Chaletstijl-achtige betimmering. Noordgevel met entree onder eenvoudig lessenaardak.

MotiveringVoormalige tuinmanswoning van architectuurhistorisch belang vanwege de vroegere functie; de herinnering aan het afgebroken landhuis Roozenburg en de karakteristieke vormgeving (voorzijde) en van stedebouwkundig belang vanwege de ligging binnen het te beschermen gezicht 'Landgoederengordel Eelde-Paterswolde.

468709

Tuinmanswoning(L) Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. oorspronkelijke functie Ja
Hoofdweg 259 9765 CH Paterswolde Ja