IJsseldijk 109, Welsum

Mooi onder aan de IJsseldijk gelegen boerderijcomplex bestaande uit T-vormig hoofdgebouw (1852), schuur (1860) en stookhok.

Het T-vormige hoofdgebouw met middenlangsdeel opgetrokken uit baksteen op onderkeldering en gedekt door rieten schilddaken met klein overstek aan woonhuiszijde en afgewolfd achterschild aan bedrijfszijde; schoorsteen op een der hoeken van het woongedeelte; staafankers; de voor- en zijgevels van het woongedeelte uitgerust met deur met bovenlicht, negen- en zesruitsschuiframen, lichtgetoogd, met 1,5 steens hanekammen en opgeklampte luiken en halfronde zoldervensters met tracering; de detaillering der zijgevels van het bedrijfsgedeelte niet oorspronkelijk; in de achtergevel lichtgetoogde deel- en staldeuren; ronde vensters met tracering; vlechtingen; windveren; staafankers; boven de deeldeuren steentje met opschrift I.V.H. I.S.H. 1852.

Terzijde op het erf:

- uit baksteen opgetrokken schuur onder oorspronkelijk met riet doch thans grotendeels met golfplaten gedekt wolfdak met uileborden; lichtgetoogde deel- en staldeuren; ronde en halfrond gesloten vensters; vlechtingen; windveren; staafankers; boven de deeldeuren steentje met initialen en jaartal 1860.

- uit baksteen opgetrokken stookhok onder met pannen gedekt zadeldak; windveren; lichtgetoogde zesruitsramen; deur.

Tweede helft 19e-eeuws boerderijcomplex bestaande uit T-vormig hoofdgebouw (1852), bijschuur (1860) en stookhok van belang wegens de mooie ligging onder aan de IJsseldijk en de de IJsselstreek karakteriserende hoofdvorm en vormgeving.

Monumenten.nl maakt u wegwijs in monumentenland

Alles over monumenten onder één dak.
Een monument kopen, onderhouden of verduurzamen? Hier vindt u alle informatie, inspiratie en praktische tips.

Locatie

Monumentnummer
46809
Provincie
Gemeente
Plaats

Eigenschappen

Functies
Functie Hoofdcategorie Subcategorie Functietype Is hoofdfunctie
Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) oorspronkelijke functie Ja
Adressen
Straat Getal Achtervoegsel Postcode Plaats Locatie Situatie Is hoofdadres
IJsseldijk 109 A 8196 KD Welsum Ja
IJsseldijk 109 8196 KD Welsum
Percelen
Kadastraal perceel Kadastrale sectie Kadastraal object Appartement Kadastrale gemeente
G 3393 Olst
G 3395 Olst
Naar boven