U bent hier

Hoofdstraat 19, Borger

Locatie
Adres: 
Hoofdstraat 19
9531 AA Borger
Monumentnr: 

508374

Beschrijving

Inleiding

Villa, thans als kantoor (architectenbureau Cor Kalfsbeek) in gebruik, gebouwd in eclectische trant rond 1900 gebouwd. Vanaf 1956 tot 1964 is het pand in gebruik geweest als ambtswoning voor de burgemeester. Bij de verbouwing daartoe is de serre verwijderd. Na '64 is het pand geheel tot kantoorruimte bestemd. Het exterieur heeft hierbij slechts minimale wijzigingen ondergaan. In 1977 heeft het pand opnieuw relatief kleine wijzigingen ondergaan bij de verbouwing tot architectenbureau. De oorspronkelijke indeling is grotendeels gehandhaafd. (Veluxen in het dak). Perceel afgebakend door leilindes achter een fraai ijzeren tuinhek op bakstenen basement.

De bescherming betreft het exterieur en de tuinaanleg met erfscheiding.

Omschrijving

Villa opgetrokken is baksteen over één bouwlaag met afgeknot schilddak met shingles gedekt. Langs de dakranden kammen van siersmeedwerk. Het pand staat op een plint en heeft een forse kroonlijst rondom. Ter hoogte van raamdorpels, wisseldorpels en bovendorpels lopen spekbanden rondom. Gevelopeningen zijn segmentboogvormig met aanzet- en sluitstenen. Alle schuifvensters zijn rechtgesloten, in de boogtrommels decoratief rolwerk.

Symmetrische voorgevel met hoekpilasters en een zwaar aangezette entreepartij. Op de begane grond hiervan een portiek in een pilasterstelling met diamantkoppen, met daarin de gewijzigde voordeur. Op de verdieping een balkon op zware consoles met gutae en twee dubbele openslaande deuren met rondboog bovenlichten. De dakkapel is uitgevoerd als aedicula. Aan weerszijden van de entree twee schuifvensters.

In de linkerzijgevel drie schuifvensters. In de rechter vier, enkelen doorgezet naar onderen. In de dakschilden dakkapellen met ronde vensters.

Waardering

Voormalige woning van cultuur-, architectuurhistorische en stedebouwkundig belang:

- als karakteristiek voor de villa-achtige stedelijke groei van rond de eeuwwisseling

- vanwege de kwaliteit van het ontwerp

- vanwege de beeldbepalende ligging

Eigenschappen
Functies
FunctieCategorieFunctietypeIs hoofdfunctie
Woonhuis(K)Woningen en woningbouwcomplexenoorspronkelijke functieJa
Adressen
StraatHuisnummerToevoegingPostcodeSitueringLocatieWoonplaatsIs hoofdadres
Hoofdstraat199531 AABorgerJa
Bouwstijlen
StijlSubstijlZuiverheidNotitie
Eclecticismeinvloeden
Perceel
Kadastrale gemeenteSectieObjectAppartementPerceel
BORGERL3037
Bouwperioden
AmbachtBeginEindeNotitie
vervaardiging19001905
verbouwing19561956Verbouwd tot burgemeesterswoning
verbouwing19771977stijlvol verbouwd tot architectenbureau Cor Kalfsbeek