Diependalsweg 1, Epen

19e-eeuwse vakwerkschuur, gelegen in het beschermde dorpsgezicht Diependal-Plaat.

Aan het eind van het Diependalsgats gelegen gave vakwerkschuur op plint onder zadeldak met rode pannen belegd; de vier wanden van de schuur bestaan uit vakwerk met regels, stijlen en schoren; in de rechterzijgevel twee opgeklampte staldeuren naast de hoekstijlen en een hooiluik op de hooizolder; tegen de achtergevel een latere lagere aanbouw onder lessenaarsdak, opgetrokken uit veldkeien, baksteen en hout; de rechterzijgevel van deze aanbouw is voorzien van een staldeur met daarboven een groot opgeklampt luik; tegen de linkerzijgevel een latere aanbouw onder lessenaarsdak met gesmoorde pannen gedekt, als vakwerk opgebouwd met hout, veldkeien, vlechtwerk, baksteen en modern bouwmateriaal; de dubbele deur in de voorgevel van deze aanbouw en de vier vensters in de zijgevel vormen minder geslaagde toevoegingen; tegen de achtergevels van beide aanbouwen een aankapping met rode pannen gedekt.

De nabij enkele 18e-eeuwse vakwerkhuizen gelegen 19e-eeuwse vakwerkschuur is van cultuurhistorisch en typologisch belang op Rijksniveau, mede door zijn gaafheid en ligging in het beschermde dorpsgezicht Diependal-Plaat.

Diependalsweg 1 C 6285 NG Epen Vakwerkschuur Ja
K 249 Wittem