Bombay 8, Doezum

Restant van de poldermolen Bombay, gebouwd omstreeks 1840 en in 1878 (mogelijk vanuit Zuid-Holland) overgebracht naar Noord Groningen ter bemaling van de dan gereedgekomen polder Bombay. In 1931 werd een dieselmotor geplaatst; sedert 1958 is de bemaling elektrisch. De onttakeling dateert van de jaren 1932 en 1966.

Mooi in nagenoeg open landschap en op het snijpunt van de Doezumertocht en het Kolonelsdiep gelegen watermolenrestant met voor- en achterwaterloop, bestaande uit rood-bakstenen voet met enkele raam- en deuropeningen, een gedeelte van het met riet beklede achtkant en een provisorische kap.

Molenrestant uit ca. 1840 van belang wegens geschiedenis van de Groninger polderbemaling in het algemeen en die van de polder "Bombay" in het bijzonder en wegens de mooie ligging in open landschap.

Boerderijen, molens en bedrijven Industrie- en poldermolen oorspronkelijke functie Ja
Bombay 8 A 9863 TD Doezum Ja