Eperweg 3, Mechelen

Op hoog gelegen hof even buiten de kern van Mechelen gesitueerde 19e eeuwse VAKWERKSCHUUR, opgetrokken met de nok evenwijdig aan die van het woonhuis en met de korte zijde naar de weg geplaatst.

Op rechthoekige plattegrond onder zadeldak gebouwde vakwerkschuur waarvan de gevel langs de weg is uitgevoerd in ongesausde baksteen en de lange gevel aan de hof bestaat uit vakwerk (baksteen en vlechtwerk met leem); in het verlengde van de hofgevel een lagere aanbouw in baksteen onder dwars lessenaarsdak; de topgevel van de schuur bevat aan die zijde bovenaan eveneens vakwerk; de tweede lange gevel bestaat gedeeltelijk uit vakwerk (nabij de weg) en gedeeltelijk uit baksteen; dit laatste deel bevindt zich onder aan aankapping, die aan de rechter zijde is voorzien van staand beschot en aan de lange zijde rust op een bakstenen muur, de linker zijde is open.

Aan de hofzijde heeft de schuur hoge dubbele mendeuren en twee staldeuren, aan de veldzijde eveneens een staldeur.

Het vakwerk is wit gesausd, de regels en stijlen zijn bruin/zwart geschilderd.

De daken zijn gedekt met oude rode en blauwe pannen.

De 19e eeuwse vakwerkschuur met aanbouw en aankapping is van algemeen belang zowel vanwege zijn ouderdom en situering als vanwege zijn typologische en ensemblewaarde en als zodanig van architectuur- en cultuurhistorische waarde.

393849
Complexomschrijving

Boerderijcomplex met de volgende onderdelen:1. HOEVE, zie bij complexonderdeel met monumentnummer: 39220.

2. VAKWERKSCHUUR, zie bij complexonderdeel met monumentnummer: 393849.

3. BAKHUIS, zie bij complexonderdeel met monumentnummer: 403003.