Huis te Leeuwen, Boven-Leeuwen

Huis te Leeuwen.

Om het omgrachte terrein van het gesloopte kasteel Leeuwen een rechthoekig, gepleisterd poortgebouw, gedateerd 1654, in de eerste helft der 19e eeuw verbouwd tot boerderij.

Het poortgebouw draagt een met pannen gedekt schilddak, waarop een waarschijnlijk 18e-eeuws klokkekoepeltje.

Te weerszijden van het dak hoge schoorstenen met windkappen.

Middenrisaliet met, als omlijsting van de poortboog, Jonische pilasters, die een hoofdgestel dragen, waarop een fronton met wapenschild temidden van twee gebeeldhouwde hoornen des overvloeds. In plaats van de dichtgezette poort, waarvan de imposten en de boog met blokken en sluitsteen nog zichtbaar zijn, is een Empire deurpartij met bovenlicht, consoles en hoofdgestel aangebracht. Vensters met zesruitsschuiframen.

Voor het poortgebouw een stenen boogbrug met kleine gebeeldhouwde wapenleeuwen. Nabij het poortgebouw een bouwhuis met rieten schilddak en windwijzer.

Kastelen, landhuizen en parken Kasteel, buitenplaats oorspronkelijke functie Ja
Waalbandijk 7 6657 KB Boven-Leeuwen Ja