Restanten van de omstreeks 1500 aangelegd en later herhaaldelijk vernieuwde zee fortificatie, namelijk stenen walmuren vanaf het Oranjebolwerk achter het voormalige Arsenaal tot aan het Noorderhavenhoofd; voorts vanaf het Blauwhoofd bij de Zuidhavenpoort tot aan de ingang van het kanaal door Walcheren. Aan de stenen walmuur zijn in later tijd aardwerken toegevoegd, welke, zij het niet meer in oorspronkelijke vorm, nog aanwezig zijn. Overblijfselen van de aarden verdedigingswerken, die vanaf het Oranjebastion omgaand en de stad insluitend een 17e eeuwse verdedigingslinie vormden, sedert 1873 terzijde van de Oude Wacht afgesneden door het Kanaal door Walcheren. Om de 17e eeuwse vesting is in 1811 en volgende jaren een enveloppe aangelegd, waarvan thans nog vijf bastions bestaan, met tussengelegen wallen, de stadsgracht en een vestingbeer. Aan de oostzijde sluit deze linie thans aan bij de schutsluizen van het Kanaal door Walcheren.

Verdedigingswerken en militaire gebouwen Fort, vesting en -onderdelen oorspronkelijke functie Ja
Veere Restanten zeefortificatie Ja